Expoziţia „Tezaur – Episcopia Tulcii”, vernisată marţi, 9 octombrie, la Muzeul Oraşului Oradea-Complex Cultural

Expoziția „Tezaur Episcopia Tulcii” va fi vernisată marţi, 9 octombrie, de la ora 12.00, la Muzeul Oraşului Oradea-Complex Cultural. Ea aduce în faţa publicului un fond de obiecte bisericeşti, reprezentativ pentru trei secole şi pentru aria culturală şi confesională a Dobrogei de Nord.

Expoziţia de la Oradea prezintă alături de Evangheliile ferecate (având ştanţă otomană), potire datând de la începutul secolului al XIX-lea cu picior prismatic, talpă polilobată şi cupă conică, decorate cu motive de factură gotică, bizantină şi rusească. În ornamentaţia acestor potire apar figuri ce îi reprezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos şi pe sfinţi, reprezentări figurative, motive vegetale: flori, vrejuri, frunze, spaţiile intermediare fin decupate de entrelacs-uri în relief.

O piesă importantă este Crucea de procesiune, ce impresionează prin dimensiune. Tehnica de execuţie a sculpturii crucilor de procesiune îşi are tradiţia în atelierele de la Muntele Athos. Deoarece simbolizează jertfa lui Iisus, iconografia sculptată a crucii ilustrează cele mai semnificative momente din viaţa Mântuitorului, în special Patimile. Icoana Sfântului Dimitrie izvorâtorul de mir se singularizează prin dimensiunile neobişnuit de mari, dar mai ales prin valoarea deosebită a ferecăturii de argint (este datată în 1833), elocventă pentru calitatea întregii colecţii de icoane de pe teritoriul dobrogean.

Expoziţia „Tezaur – Episcopia Tulcii”, realizată în parteneriat cu Muzeul Oraşului Oradea-Complex Cultural și Asociația culturală „Pictor Octavian Smigelschi”, urmăreşte să repună în circuitul cultural-naţional valorile de artă religioasă care se regăsesc în bisericile şi mănăstirile tulcene. Organizatorii doresc ca expoziţia să se constituie într-un moment de reflecţie asupra moştenirii spirituale lăsate de înaintaşi şi o responsabilizare pentru conservarea valorilor patrimoniale.

Distribuie informația
Alte știri