„Duhul Aurului”, expoziție de fotografie Roșia Montană la Oradea

Muzeul Țării Crișurilor, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia) și mondorama.ro organizează vernisajul expoziției de fotografie documentară Roșia Montană: Duhul Aurului, care va avea loc sîmbătă, 12 iunie 2021, ora 13.00, la sediul instituției din Str. Armatei Române nr.1/A.

„Cea mai consistentă expoziție de fotografie documentară din România pe tema Roșiei Montane (…) aduce pe simezele muzeului șapte dintre cei zece membri ai faimosului grup fotografic „7 Zile”, care vor fi prezenți cu cele mai reprezentative lucrări ale lor din proiectul Roșia Montană. Numele lor sunt recunoscute astăzi ca fiind edificatoare pentru fotografia românească contemporană: Cosmin Bumbuț, Petruț Călinescu, Bogdan Croitoru, Vasile Dorolți, Silviu Gheție și Gicu Șerban. Lor li se adaugă, ca membru al grupului, Oleg Tishkovets (Ucraina), un foarte fin cunoscător al spațiului românesc și al universului fotografic autohton. Portofoliile lor documentează exclusiv viața de zi cu zi din zona de suprafață a Roșiei Montane: peisaj, cariere deschise, exploatări miniere, localitate, oameni, habitudini. Pentru o imagine completă a locului, expoziția mai include peste 30 de imagini din legendarele galerii subterane. Ele sunt realizate de către Ivan Rous, fotograf, speolog, autor de hărți și cercetător la Muzeul Boemiei de Nord din Liberec (Cehia), care cercetează adâncimile de la Roșia Montană de acum aproape 15 ani.

Expoziția este o imersie în viața comunității milenare din Roșia Montană, fără clișee și fără intelectualisme. Un tablou fără sclipici al unui spațiu antropic de referință” (Florin Șipoș, curatorul expoziției).

Vor lua cuvîntul: prof.univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor, prof.univ. dr. Dorel Găină, critic de artă, și Florin Șipoș.

Distribuie informația
Alte știri