Expoziție de icoane de patrimoniu, parte din ele recuperate de la contrabandişti

Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, Primăria Municipiului Oradea, filiala Bihor a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Asociația Națională a Cavalerilor de Clio și Asociația Pro Basarabia si Bucovina vă invită marți, 27 martie 2018, ora 17.00, la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, la vernisarea expoziției „Un sigur neam, o singură credință românească”.

În cadrul expoziției vor fi expuse 90 de icoane realizate în intervalul secolelor XVII-XIX din colecția Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova și din colecția particulară a colonelului Petru Costin. Acesta e de profesie economist, angajat al Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Este totodată și membru fondator al Clubului colecţionarilor din Republica Moldova şi unicul colecţionar dintre Prut şi Nistru membru al Consiliului Internaţional al Muzeelor.

O bună parte dintre icoanele expuse au fost recuperate de la contrabandişti. Majoritatea pieselor sunt create de meşteri populari. După cum preciza autorul, ele „au fost făcute de ţărani pentru ţărani. În faţa acestor icoane ţăranul îşi deschidea sufletul. Au mai fost expuse în Rusia, Bulgaria, Ungaria și Polonia. În România au fost expuse la Muzeul Tăranului Român și la Bârlad. Colecţia este dedicată memoriei părinţilor mei. Au fost creştini. Mama cânta în corul bisericii, iar tatăl meu a fost ctitorul“

Expoziția de icoane este deja a treia inițiată de Petre Costin în cadrul Muzeului Orașului Oradea – complex cultural. Celelalte au fost dedicate unei colecții de arme și unelte medievale, precum și unei colcții de drapele istorice. Deschiderea evenimentului va fi punctat de momente muzicale susținute de Alexandrina Chelu, Mihai Carțiș și Petrică Popa.

Distribuie informația
Alte știri