Expoziţie permanentă de etnografie, deschisă de azi în noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea

Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea a deschis în sediul de pe strada Armatei Române nr.1/A o expoziţiee permanentă de etnografie, amenajată în cadrul unui proiect de finanţare transfrontalier, început în 2019.

Expoziția Secției de Etnografie încearcă să aducă în fața publicului, într-un mod integrat și cât mai comprehensiv, cele mai relevante aspecte din viața de odinioară a locuitorilor din Țara Crișurilor.

Caracterul multietnic și multireligios al populației din zona noastră, diversitatea obiceiurilor și multitudinea activităților exercitate de aceasta, apar reliefate în cadrul expoziției atât prin manifestări și obiecte de utilitate comună, întâlnite mai ales în cadrul unor ocupații sau activități casnice și gospodărești, cât și prin unele specifice doar anumitor comunități, evidențiate de portul popular și anumite practici ale acestora.

Pentru ca vizitatorul să intre cât mai mult în atmosfera unei așezări rurale de demult, a modului tradițional de organizare a acesteia, integrarea sălilor în circuitul expozițional, se face prin intermediul unor holuri, amenajate sub forma unor ulițe de sat (a „bisericii” și a „târgului”) unde prin înșiruirea unor fotografii de case din trecut, dublate de prezentarea unor obiecte cu care acestea erau utilate, cei interesați să poată desluși cât mai mult din tainele lumii țărănești de pe aceste meleaguri.

Lucrările de amenajare interioară conforme conceptului de muzeu enciclopedic modern au fost finalizate și sunt gata să găzduiască publicul larg. Aceste lucrări au fost realizate în cadrul proiectului RO-HU 446 derulat în perioada iunie 2019 – mai 2022, cu prelungire până în mai 2023, și a avut o valoare alocată Muzeului Țării Crișurilor de 2.994.852,69 euro, din care 285.775,43 euro – contribuție proprie cu sprijinul Consiliului Județean Bihor.

Distribuie informația
Alte știri