Facturi cu sume șocante la gaze și curent electric. În ce situații se aplică penalități pentru neplată

Foto: digi24.ro

Tot mai mulți români se plâng că au de plată sume uriașe la gaze și curent electric, în ciuda compensărilor și plafonării de preţ impuse de autorități. Mii de oameni au primit facturi uriașe la curent iar autoritățile par a fi depășite de situație.

În astfel de situații, consimatorul trebuie să ceară explicații furnizorului. Iar dacă răspunsul îi nemulțumește, pot să apeleze la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor sau la cea de reglementare în energie.

ANPC și ANRE au început controale pentru verificarea modului în care s-au calculat facturile.

Mihai Culeafă, președintele ANPC, a precizat că, Guvernul pregătește o OUG prin care penalitățile nu vor fi trecute în factură. Până la acel moment, Nagy Zege a lămurit care sunt etapele cheie ale plății unei facturi.

”Sunt circa 40% dintre consumatorii din România care au rămas în piața universală, unde regulile plății facturilor sunt stabilite de ANRE. Pentru cei care au ales piața concurențială, aceste norme sunt stabilite prin contract”, a explicat acesta.

Reprezentantul ANRE a menționat că termenul pentru plata facturii este de 15 zile, după care urmează o perioadă de grație de 30 de zile, fără penalități. Practic, sunt 45 de zile în care consumatorul are timp să achite factura. Din cea de-a 46-a zi intervine un preaviz de debranșare de 20 de zile lucrătoare (aproximativ o lună), timp în care intervin penalitățile.

La finalizarea acestui termen, alimentarea cu energie va fi întreruptă.

Guvernul a mai anunțat că, după 1 aprilie, când expiră plafonarea și compensarea, consumatorii casnici vor fi ajutați prin alte măsuri să aibă reduceri de facturi. Propunerile includ reducerea TVA la 5 la sută și compensarea unor costuri.

Distribuie informația
Alte știri