Facultatea de Litere a Universității din Oradea, aniversarea a șase decenii de activitate

Profesori și studenți, de ieri și de azi, ai Literelor orădene, reprezentanți ai altor facultăți ale Universității din Oradea, parteneri din mediul cultural și economic, scriitori. Toți s-au întâlnit vineri, 6 octombrie 2023, la aniversarea a 60 de ani de activitate a Facultății de Litere.

La evenimentul festiv, desfășurat în Aula Magna, au fost prezenți: rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, președintele Senatului Universității din Oradea, conf. univ. dr. Aurel Căuș, viceprimarul municipiului Oradea, Antonia Nica și conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decana Facultății de Litere.

Vorbind despre evenimentul căruia i-a fost gazdă, conf. univ. dr. Veronica Buciuman a spus că aniversarea a 60 de ani de învățământ filologic la Universitatea din Oradea este „un eveniment îmbrăcat cu semnificații prețioase, atât pentru facultatea noastră, cât și pentru universitate”.

Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a evocat anii de început ai învățământului universitar modern la Oradea, amintind că, acum 60 de ani, a fost nevoie doar de câteva luni pentru a se pune la punct întreaga infrastructură a noului Institut Pedagogic. Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău le-a reamintit celor prezenți despre „datoria sfântă de a duce mai departe ceea ce au lăsat, în urma lor, frumos înaintașii: studiile de licență, master și doctorat” la Facultatea de Filologie. „Vă doresc tuturor un viitor cu multe realizări! La mulți ani Facultății de Litere! La mulți ani, universitatea noastră dragă!”, a încheiat rectorul Universității din Oradea.

Președintele senatului universitar, conf. univ. dr. Aurel Căuș, matematician ca formare profesională, a demonstrat că domeniul literelor e de neconceput fără cel al matematicii. „Matematica e în toate cele filologice, în poezie și în piese de teatru”, a subliniat conf. univ. dr. Aurel Căuș.

Discursul viceprimarului Oradiei a fost un recurs la clasici și o invitație la studiu. Antonia Nica l-a citat pe Einstein, care spunea că „singurul loc pe care trebuie să-l cunoști cu precizie este unde se află biblioteca”. Reprezentantul administrației locale le-a urat cadrelor universitare și studenților „putere și înțelepciune, pentru a genera: plenitudine, siguranță și precizie”.

La rândul ei, conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decana Facultății de Litere, cândva fostă studentă a facultății pe care o conduce azi, a vorbit despre emoțiile primei zile de muncă la Universitatea din Oradea, când și-a ocupat locul în același birou în care lucrau foștii ei profesori. „Absolvenții noștri s-au impus prin scris, talent, cultură și spirit antreprenorial” a afirmat decana Facultății de Litere, făcând o trecere în revistă a evoluției acesteia, a profesorilor și studenților ei remarcabili.

Cu prilejul împlinirii a 60 de ani de învățământ filologic superior la Oradea, Facultatea de Litere a Universității din Oradea a realizat un număr limitat de plachete omagiale. Acestea au fost dăruite, împreună cu un album aniversar, reprezentanților conducerii universității, celor ai autorităților și instituțiilor locale partenere și, desigur, foștilor decani. Primul dintre aceștia, prof. univ. dr. Paul Magheru, a fost, pentru nu mai puțin de 57 de ani, în slujba Literelor orădene, el fiind cel care a reînființat această facultate, în anul 1990. „Eu m-am mândrit întotdeauna cu Universitatea din Oradea”, a spus profesorul pensionar.

Opt ani de zile decan al Facultății de Litere, prof. univ. dr. Teodor Mateoc a spus: „Mă bucur să văd că facultatea prosperă, pentru că este nevoie de un corp umanist în Universitatea din Oradea”.

Decan al Literelor în anii de pandemie, prof. univ. dr. Florin Cioban și-a comparat colegii cu Dionisie Areopagitul, sfântul care, în operele sale, a clasificat oștile îngerești. „Tot așa, noi profesorii de la Litere avem șansa și îndrăzneala de a face ierarhii îngerești; care sunt îngeri și care sunt arhangheli printre studenți”.

„Întâlnirea generațiilor” filologilor orădeni, desfășurată printre cărți și reviste, în holul aulei, a fost, pentru toți cei prezenți, un bun prilej de a face planuri de viitor, de a depăna amintiri, a schimba idei ori a creiona proiecte.

Distribuie informația
Alte știri