Fara pesta porcina. De doua luni, in Bihor nu s-a mai imbolnavit niciun animal

ANSVSA monitorizeaza in continuare evolutia pestei porcine, inclusiv, in judetul Bihor, chiar daca nu au mai aparut cazuri noi. Situatia actualizata in toata tara a fost transmisa ieri. La această dată, Pesta Porcină Africană evoluează în 246 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 998 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale) şi 90 de cazuri la mistreţi.

În total au fost eliminaţi aproape 350.000 de porci afectaţi de boală.

In aceste conditii, nu au mai fost înregistrate noi focare de boală în Satu-Mare (din data de 31.08.2018) şi Bihor (din data de 08.08.2018). Pana atunci in judetul nostru se inregistrasera  28 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţi.

Autoritatile avertizeaza insa ca orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Distribuie informația
Alte știri