Față nouă pentru fațada Primăriei dinspre Criș

Executantul lucrărilor de reabilitare a clădirii Primăriei Oradea a început azi demontarea schelelor de pe fațada nordică, unde a fost refăcută faţada, și montarea lor pe fațada dinspre Piața Unirii.

Prin aceste lucrări de reabilitare se dorește punerea în valoare a unui monument istoric reprezentativ pentru zestrea arhitecturală a oraşului. Lucrările au demarat în septembrie 2019, executantul lucrării, S.C. Euras S.R.L. din Satu-Mare, atacând fațada dinspre strada Tudor Vladimirescu, iar ulterior holul central și curtea interioară înspre Poliția Locală.

După refacerea fațadei și instalarea corpurilor de iluminat arhitectural pe fațada nordică, constructorul va trece în perioada următoare la înlocuirea tâmplăriilor degradate. Totodată, continuă și lucrările de amenajare din interior, concentrate momentan pe holul principal de acces, unde constructorul lucrează la finisarea ornamentelor parietale cu foiță de aur, la rețeaua aferentă sistemului de monitorizare cu camera video și la sistemul de acces pentru persoanele cu deficiențe locomotorii, platforma specială de ridicat fiind montată deja. De asemenea, se va reface pardoseala de mozaic, se va curăța și lustrui placajul din marmură al scărilor și balustrada din marmură, se va reabilita ușa de acces principală, pe lângă reabilitarea instalațiilor electrice de curenți tari și curenți slabi, respectiv revizuirea iluminatului cu corpuri de iluminat florescente.

Lucrările interioare vor continua în zona coridorului principal de la etajul 1 cuprins între biroul primarului și al viceprimarului, Sala Mare Traian Moșoiu, Sala Mică Rimler Károly și antecamera acesteia, biroul primarului și al consilierilor primarului.

Lucrările sunt executate de S.C. Euras S.R.L., în baza contractului de lucrări nr. 290812/09.08.2019, cu o durată de 18 luni, etapizat, iar valoarea contractului de lucrări este de 14.842.272,29 lei (fără TVA). Contractul prevede execuția următoarelor intervenții la clădirea în suprafață construită de 3.605,30 mp, desfășurată de 13.530,50 mp :

– reabilitarea fațadelor exterioare și interioare, inclusiv a Turnului Primăriei,

– amenajarea unor spații din cadrul clădirii Primăriei (aripa dinspre Piața Unirii) cu destinație turistică;

– readucerea la forma inițială a sălii de consiliu „Traian Moșoiu” și consolidarea cupolei;

– readucerea la forma inițială a acoperișului clădirii la aripa dinspre Piaţa Unirii, partea centrală și aripile laterale, precum și realizarea unor reparații la întreg acoperișul clădirii.

Distribuie informația
Alte știri