Faţada şi acoperişul clădirii fostului magazin Oţelul vor fi reabilitate : COMUNICAT

Consiliul Local a aprobat în şedinţa din 12 iulie 2016 un proiect de hotărâre prin care şi-a dat acordul de principiu privind preluarea spaţiului comun din pod şi mansardarea imobilului situat în Piaţa 1 Decembrie 1918 nr. 4-6.

Faţada imobilului urmează să fie reabilitată, realizarea acestor lucrări urmând să fie efectuată concomitent cu cele pentru refacerea acoperişului, în baza unui singur contract de execuţie lucrări.

Clădirea a fost construită în anul 1893, după planurile arhitectului Rimanoczi Kalman jr., fiind cunoscută de-a lungul vremurilor după mai multe denumiri – Curtea de fier (Vasudvar), respectiv magazinul Oţelul. La data construcţiei, clădirea prezenta un acoperiş cu influenţe baroc, cu învelitoare din tablă, destul de decorat, care întregea foarte armonios faţada dispre parc. Refacerea acoperişului la starea iniţială va aduce un plus de valoare clădirii, cât şi un beneficiu financiar municipiului Oradea, prin fructificarea spaţiilor din mansardă.

Din punct de vedere juridic, imobilul este fragmentat între mai multe entităţi, persoane fizice şi juridice şi Direcţia Patrimoniu Imobiliar Oradea, care deţine o cotă de 15,93%. Contribuţia proprietarilor din imobil pentru lucrările de faţadă, respectiv pentru lucrările de refacere a acoperişului se va stabili în funcţie de cota parte deţinută în imobil.

Distribuie informația
Alte știri