Fațete ale iubirii, ilustrate de violoncel și pian, la Filarmonica din Oradea

Recitalul pentru violoncel și pian susținut aseară de violoncelistul Victor Sandu și pianista Camelia Andone a început inedit, cu cuvintele Sfântului Apostul Pavel despre Dragoste: Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate, dragostea nu pizmuiește, dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu se poartă necuviincios, nu caută folosul său, nu se mânie, nu se gândește la rău … Încă din start tânărul violoncelist a declarat că recitalul este modul lui de a le mulțumi colegilor și publicului orădean pentru modul în care l-au primit și acceptat, integrat. El este din toamnă membru al orchestrei simfonice a Filarmonicii Oradea, iar din ianuarie prim celist al filarmonicii. Camelia Andone este pianista orchestrei simfonice și corepetitor al corului Filarmonicii Oradea.

Programul a fost un potpuriu alcătuit din 11 piese scurte din compozitori din baroc până azi, din Spania până în Armenia, cu halte în Italia, Austria, Germania și România. Fiecare piesă a fost prezentată scurt sau solistul a spus o anecdotă legată de ea, pregătind astfel publicul pentru ce urma să asculte. Călătoria muzicală făcută de Victor Sandu și Camelia Andone, de la Antonio Vivaldi (1678 – 1741), prin Anton Webern (1883 – 1945), Fritz Kreisler (1875 – 1962), Anton Pann (1790 – 1854), Robert Schumann (1810 – 1856) până la Vardan Ovsepian (1975 – ) și înapoi în istorie prin Ion Vasilescu (1903 – 1960), Gaspar Cassado (1897 – 1966), Frederic Chopin (1810 – 1849) la Johannes Brahms (1833 – 1897) a fost o adevărată aventură stilistică și interpretativă.

Clujean de origine, dar șlefuit la Universitatea Națională de Muzică din București Victor Sandu este un violoncelist plăcut, cu mimică expresivă, care uzează de mijloacele de exprimare scenică. Cu efect la public. În recitalul său însă emoționante au fost piesele de Robert Schumann, Gaspar Cassado, Frederic Chopin și Johannes Brahms, în care mișcarea scenică a fost folosită cu economie, întreaga energie și emoțiile fiind dirijate în construcția sonoră. Largo din Sonata lui Frederic Chopin a fost dedicat mamei sale, fiind interpretat cu multă delicatețe.

Pianista Camelia Andone este probabil visul oricărui solist într-un recital. Ea l-a însoțit pe Victor Sandu în aventura sa muzicală, stând mai ales în umbră, ferindu-se de tentația de a atrage atenția asupra propriei linii melodice sau a propriului talent, ajutând solistul să iasă în evidență, artistic și tehnic.

La cererea publicului încântat, cei doi tineri muzicieni au interpretat ca bis transcripția Lied-ului Du bist die Ruh de Franz Schubert. Victor Sandu și-a exprimat de câteva ori surpriza și bucuria de a fi onorați cu un public atât de numeros pentru un concert de cameră. Iar publicul s-a simțit onorat și răsfățat de calitatea programului și clasa cu care a fost interpretat.

Daniela Stoica  

Distribuie informația
Alte știri