Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer amenință că va acționa în instanță Ministerul Sănătății

Foto: bzb.ro

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer amenință că va acționa în instanță Ministerul Sănătății și că vor fi organizate proteste. Anunțul vine după decizia ministerului de a elabora o nouă variantă a Planului național de combatere și control al cancerului, cu puțin timp înainte de termenul de la care trebuia să se aplice efectiv planul deja aprobat în Parlament, devenit lege în toamna anului trecut.

Duminică, 4 iunie 2023, la finalul conferinței naționale a Federației, cu tema „Ziua supraviețuitorilor de cancer”, reprezentanții pacienților au precizat într-un comunicat că ziua a fost umbrită de incertitudinea provocată de prezentarea noului document. Ei afirmă că ministrul Alexandru Rafila nu a făcut nici o observație în cele cinci luni în care legea în vigoare a fost supusă dezbaterii publice, iar ulterior chiar a participat la promulgarea acesteia.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer precizează că se pierd 20.000 de pacienți în fiecare an prin decese evitabile și că România înregistrează cu 48% mai multe decese față de media europeană. Federația avertizează că la epuizarea celor 180 de zile în care autoritățile sunt obligate să scrie normele de aplicare și să implementeze planul legiferat va acționa Ministerul Sănătății în instanță și va organiza proteste.

Distribuie informația
Alte știri