Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer subliniază nevoia unui program de screening pentru cancer mamar

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) subliniază nevoia unui program de screening pentru cancer mamar şi a lansat un acord pe această temă. Preşedintele FABC, Cezar Irimia, a spune că acordul lansat îşi propune să facă „presiune constructivă” asupra autorităţilor pentru declanşarea imediată a screeningului mamar.

El a precizat că acordul a fost semnat de mai mulţi parlamentari, de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Nelu Tătaru, de preşedintele CNAS, Adela Cojan, de consilierul prezidenţial Diana Păun şi că lista e deschisă pentru susţinerea acestui angajament.

Acordul prevede că semnatarii se angajează ca, în toate acţiunile lor viitoare, să urmărească atingerea următoarelor obiective: iniţierea unui program naţional de screening pentru cancerul mamar, având ca obiectiv testarea la fiecare doi ani a tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani; asigurarea finanţării pentru acest program, fie printr-un buget multianual, fie anual, prin Legea bugetului de stat.

În acord se arată că în România cancerul de sân este pe primul loc în rândul afecţiunilor maligne la femei. Se menţionează că tara noastra a rămas între ultimele două ţări din UE fără un program naţional care să asigure screeningul şi depistarea precoce a cancerului de sân.

Potrivit acestuia, foarte multe cazuri de cancer de sân rămân nediagnosticate şi fără şanse de vindecare, întrucât doar 6% dintre femeile din România cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani fac anual mamografii, faţă de 58%, cât este media în UE. El a spus că, pentru a examina măcar 2 milioane de femei, cele care au între 50 şi 69 de ani şi nu doar 1.000 e nevoie de un program naţional, nu doar regional de screening pentru cancerul de sân.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri