“Fenomenul” muncii la negru. Peste 1000 de bihoreni, depistati in 2018 ca munceau fara acte

Zeci de controale inopinate au efectuat inspectorii ITM, in 2018 atât ziua cât şi noaptea, în zilele lucrătoare, dar şi în zilele de repaus săptămânal pentru a-i prinde pe angajatorii din Bihor care folosesc personal fără forme legale de angajare.

Fenomenul muncii la negru este cea mai intalnita neregula cu care s-au confruntat inspectorii ITM, anul trecut. 12,7 % din totalul angajatorilor controlaţi foloseau forţa de muncă fără a avea întocmite forme legale de angajare.

În anul 2018 au fost depistate un număr de 1.217 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Cei mai multi munceau in construcţii, industria confecţiilor, alimentaţia publică, servicii – curăţenie si transporturi rutiere. Din totalul de 10.700.000 lei amenzi aplicate anul trecut, 9.5 milioane lei au fost amenzi pentru muncă fără forme legale, adica 90% din totalul amenzilor aplicate.

In paralel, ITM a derulat si o acţiune de informare şi conştientizare a angajatorilor și a angajaților, cu privire la beneficiile muncii declarate. În anul 2018, institutia a transmis 1.300 scrisori catre angajatori, cu recomandarea de a respecta integral legislaţia în domeniul relaţiilor de muncă.

Potrivit statisticii ITM, la nivelul judeţului Bihor exista, in prezent, un număr de 21.513 angajatori activi, respectiv 198.836 contracte individuale de muncă

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri