,,Fenomenul Trench Art – Arta tranşeelor”, expoziția inedită de la Muzeul Țării Crișurilor

Muzeul Ţării Crişurilor va vernisa, miercuri, de la ora 12.00, o expoziţie inedită, intitulată „Fenomenul Trench Art – Arta tranşeelor”. Evenimentul marchează sărbătorirea Centenarului eliberării oraşului Oradea şi a judeţului Bihor de către armata română.

Expoziția de la Muzeul Țării Crișurilor va cuprinde o selecție de peste 250 de piese, toate achiziţionate în România, aparţinând colecţionarului Cristian Dumitru, promotor al acestui fenomen în ţara noastră, multe dintre ele fiind realizate în perioada Primului Război Mondial, dar şi după aceea, pe fronturile din Europa, inclusiv din România. ,,În expoziție se găsesc și obiecte militare folosite după finalizarea războaielor în scop civil: binocluri, felinare, busole, lanterne, calculatoare aviație, lăzi de muniție, hărţi. Acestea erau apreciate pentru robustețea lor, toate fiind funcționale și astăzi, după 70-100 de ani. Printre cele 200 de obiecte de Trench Art se află o veioză făcută dintr-o grenadă defensivă germană din Primul Război Mondial, abajurul becului fiind o cască de soldat, o râşniţă de cafea realizată chiar din tub de proiectil, brichete din tuburi de cartuşe de mitralieră şi scrumiere confecţionate din grenade”, a transmis directorul MTC, Aurel Chiriac.

Vizitatorii vor mai putea vedea, printre altele, vaza ornamentată prelucrată dintr-un tub de proiectil de tun oferită de generalul Philippe Henri Joseph d’Anselme, comandantul armatei franceze din Orient, soției mareșalului Prezan, o scrumieră de lut inscripționată cu Regimentul 18 Infanterie Gorj, din care a făcut parte și Ecaterina Teodoroiu, o scrumieră realizată din țeavă de tun, precum şi o măsuţă de fumat, formată în întregime din tuburi de tun, de 70 de centimetri înălţime – cea mai scumpă piesă din colecţia sa, după cum mărturiseşte Cristian Dumitru.

Expoziţia va rămâne la Muzeul Ţării Crişurilor până în 30 iunie. Preţul unui bilet este 8 lei – adulţi; 4 lei – copii peste 4 ani, elevi, studenţi, pensionari. Cu acest bilet se pot vizita toate expoziţiile temporare din Muzeul Ţării Crişurilor, cu excepţia expoziţiei „Roma Antică”. Intrarea este gratuită pentru copiii de până în 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.

Distribuie informația
Alte știri