Ferdinand in locul lui Mihai Viteazul? O statuie a Regelui Unirii va fi dezvelita in Oradea cu bani de la Guvern

Guvernul a aprobat pentru Bihor mai multe proiecte dedicate Centenarului care vor primi  570.000 de lei de la bugetul de stat.

Cea mai mare finantare va fi acordata proiectului municipalităţii orădene privind amplasarea şi dezvelirea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand. Suma solicitată şi aprobată este de 450.000 lei.  Surse apropiate municipalitatii spun ca statuia va fi amplasata in Piata Unirii, in locul actualului monument care-l infatiseaza pe Mihai Viteazul. De altfel, despre mutarea statuii primului intregitor al neamului s-a mai vorbit si in 2014,  o data cu reamenajarea Pietei Unirii, insa ideea primarului Ilie Bolojan a fost criticata atunci de societatea civila, politicieni si de cadrele militare, asa ca edilul a renuntat. Temporar, insa.

Alte trei proiecte dedicate Centenarului au fost aprobate de Guvern pentru judetul Bihor.

Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor i-a fost aprobat proiectul de interes naţional privind tipărirea broşurii „Cântecele Unirii”, care va conţine cele mai cunoscute cântece legate de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Facultatea de Istorie a depus un proiect pentru o conferinta internaţionala despre importanța Declarației de Autodeterminare de la Oradea din 12 octombrie 1918. Utimul proiect bihorean aprobat a fost cel depus de Muzeul Ţării Crişurilor, privind organizarea expoziţiei „Bihorul … la spargerea lumii” şi care va primi suma de 60.000 lei.

Distribuie informația
Alte știri