Festival inedit de tradiții și obiceiuri în Bihor/ Pe o distanta de aproximativ 30 de km, s-a desfasurat o paradă a portului popular. FOTO

Distribuie pentru prietenii tăi:

Centrul de Cultură al Județului Bihor prin Compartimentul de Cercetare Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale , în parteneriat cu Primăria Roșia, au organizat Duminică 19 decembrie 2021, de la ora 11:00, Festivalul de Tradiții si obiceiuri de Crăciun și Anul Nou. Ediția de anul acesta a evenimentului s-a desfășurat, total diferit față de anii anteriori, nefiind  doar un simplu spectacol, scena și întreaga regie artistică mutându-se afară în aer liber.

Pe o distanta de aproximativ 30 de km, s-a desfasurat o paradă a portului popular, la care au luat parte ansambluri folclorice din diferite subzone etnografice ale  județului Bihor: : ”Muguri și mlădițe de tezaur” din Beiuș, ”Datina” din Aleșd, ”Cununița” din Mădăras, ”Bărdăuța” din Borod si ”Codrenii Bihorului” din Roșia. Pe întreg traseul parcurs de ansambluri,  la porțile caselor, localnicii asteptau ansamblurile foclorice in stradă, bucurându-se de această manifestare, simțindu-se într-adevăr  atmosfera specifică apropierii Crăciunului. Ansamblurile folclorice au prezentat momente specifice colindatului din seara de Crăciun si de Anul nou (colinde traditionale, obiceiuri specifice precum alduitul colacului, alduitul vinului, dansul fetelor de maritat etc). Gazdele alese special de organizatori, din diferitele catune ale comunei Roșia (cătunul Apateu, Cătunul Țarina, Cătunul Ponița, cătunul Orașul de Jos), precum si in localitatea Lazuri de Roșia,  au răsplătiț cetele de colindători nu doar cu aplauze ci și cu plăcinte, cozonaci, mere, ceai și vin fiert așa cum tradiția o cere.               

În jurul orei 16:00,  pe platoul de lângă sediul primăriei din Roșia s-a desfășurat și un spectacol în aer liber, de tradiții și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou, la care au luat parte ansamblurile menționate  mai sus, grupul de colindători de la Lazuri, Mariana Tomele si Violeta Gherman (coordonator proiect si prezentatoare a evenimentului),  alături de îndrăgitul interpret de muzică populară – preot Marius Ciprian Pop invitat special la acest eveniment.

 Chiar dacă temperaturile de afară au fost scăzute, parada și întregul eveniment a fost de un real succes , iar cei mici cât și cei mari, la finalul evenimentului,  s-au bucurat de prezența lui Moș Crăciun, care în mod surprinzător pentru că nu a nins, a venit cu trăsura trasă de cai, nu de reni.

COMPANIE DE TRANSPORT INTERNAȚIONAL MĂRFURI ȘI LOGISTICĂ din Parcul Industrial Borș
ANGAJEAZĂ ECONOMIST SENIOR
CONDIȚII
Absolvent studii superioare economice
Vechime minim 5 ani in domeniu, cuprinzând toate aspectele activității financiar-contabile
Cunoșterea temeinica a legislației financiar-contabile in vigoare
Cunoștințe de operare MS Office (Word, Excel);
CV se trimite la adresa angajări@inovativlogistic.ro, pentru programare interviu

Alte știri