Festivalul Coral „Francisc Hubic” 2024, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea vă invită sâmbătă, 26 octombrie a.c., de la ora 18.00, în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea la Concertul Festivalului Coral „Francisc Hubic” 2024. Această a XIV-a ediție a este destinată copiilor și tinerilor, viitorul Bisericii și al societății. Concertul coral din acest an se va bucura de prezența a cinci coruri orădene și este gândit ca un moment de comuniune prin cânt al tuturor generațiilor, la care vor participa:

  • Corul „Bunavestire-Francisc Hubic” al Eparhiei de Oradea (dirijor Radu Mureșan, pian: Bala-Dărăban Gabriela-Maria)
  • Corul Facultății de Muzică  din Oradea (dirijor Carmen Rus)
  • Corul „Giocoso” al Liceului de Arte Oradea (dirijor: Cioară Ioana Alexandra, pian: Peter Izabela, solo: Junc Rebeca)
  • Corul „Anima Nostra” al Liceului „Don Orione” Oradea (dirijor: Arendaș Nicoleta)
  • Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea (dirijor: Nicoleta Țâmpu, pian: Antonia Nica).

Concertul Festivalului Coral „Francisc Hubic” 2024 va fi prezentat de Teodora Moga și rezervă publicului două premiere. Prima dintre acestea este interpretarea Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur în Sol major, pentru cor mixt (reeditată), a compozitorului Francisc Hubic, de Corul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea care duce mai departe tradiția marelui compozitor greco-catolic, împreună cu corurilor liceelor „Iuliu Maniu” și „Don Orione” din Oradea. Despre această premieră, dirijorul Corului „Buna Vestire – Francisc Hubic”, lector univ. dr. Radu Mureșan, ne spune că a pornit de la fotografia membrilor corului bisericesc din Beiuș în anul școlar 1912-1913 (FOTO atașată), care se integrează în ideea centrală a acestei ediții.

«Dincolo de impactul vizual, pe care îl poate avea asupra fiecăruia dintre dumneavoastră – mărturisește maestrul Mureșan, imaginea ne vorbește nu doar despre componența ansamblului coral bisericesc din acea vreme și despre un model de cântare corală bisericească, pe care compozitorul Francisc Hubic o practica la începutul secolului al XX-lea (1912) cu elevi ai Liceului „Samuil Vulcan” din Beiuș, ci și despre un mod de înțelegere și exprimare a credinței în acea vreme. Talantul muzical al acelor elevi, mai mari și mai mici, făcea parte, în mod natural, organic, din actul orant al Bisericii; era chintesența vocii întregii comunități unite în jurul celebrării Sfintei Euharistii. Imaginea ne propune, prin urmare, ideea unei frumuseți tot mai puțin întâlnite, cea a prezenței întregii comunități –  copii și tineri, adulți și vârstnici –care cântă cu o singură inimă și un singur glas slujba Sfintei Liturghii.»

A doua premieră va fi  interpretarea lucrării „Unul Sfânt” de Francisc Hubic, de către toate corurile participante, un moment care va marca finalul apoteotic al Concertului Festivalului Coral „Francisc Hubic”, eveniment de tradiție al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea și al comunității artistice.

Distribuie informația
Alte știri