Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Asta-i datina străveche”. Comunicat

De opt ani, Asociația Pro Bambini din Oradea organizează, cu acceași plăcere și intensitate, Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Asta-i datina străveche”. An de an, ne reuneşte aceeaşi dragoste de folclor, de frumos, de copii şi tineri, de ospitalitate, de prieteni ai folclorului. «Asta-i datina străveche», aceeaşi punte de legătură către oameni frumoşi, către părinţi minunaţi, către copii, tineri și dascăli determinaţi în dragostea pentru folclor. Ediția din acest an a festivalului se va desfășura vineri, 7 decembrie 2018, la Oradea.

Peste 350 de copii și tineri din mai multe zone ale țării (Suceava, Sibiu, Bistrița, Maramureș, Cluj, Satu Mare, vor sosi la Oradea pentru a ne prezenta datinile străbune. Manifestarea va începe vineri, 7 decembrie 2018, de la ora 14:00, cu o paradă a portului popular pe traseul Cetatea Oradea – catedrala „Învierea Domnului” (Centrul civic) – Podul Dacia – Prefectura/Consiliul Județean Bihor – Corso – Primăria Oradea – Biserica cu Lună – Casa de Cultură a Sindicatelor.

De la ora 17:00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, participanții la festival vor prezenta obiceiuri, coline și dansuri din zonele folclorice din care provin.
Obiceiuri prezentate în festival: Umblatul cu Turca, Alduitul colacului, pălincii, vinului, cârnațului, obiceiul „Talgerelor”, Alegerea cetei junilor, Chiraleisa, Umblatul cu Ursul, Capra etc.
Manifestarea este organizată de Asociația Pro Bambini din Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa de Cultură a Sindicatelor, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Mănăstirea Sfintei Cruci. Prin manifestarea noastră, încercăm să întoarcem oarecum roata lumii şi să ne opunem pierderii definitive a tezaurului nostru folcloric.

Ansambluri folclorice participante:
Ansamblul „Gura Izvorului” – Vatra Moldoviței
Ansamblul „Kozaciok” – Bălcăuți – Suceava
Ansamblul „Lada de zestre” – Maieru, Bistrița Năsăud
Ansamblul Școlii de Dansuri „Ioan Macrea” – Sibiu
Ansamblul „Roza-Rozalina” – Rozavlea – Maramureș
Amsablul „Dansatorii de pe Someș” – Iclod – Cluj
Amsablul „Sânzâienele”, Negrești Oaș
Amsablul „Mugurelul Bihorului” al Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” Oradea
Ansamblul „Datina” – Aleșd
Ansambul „Armonia” al Palatului Copiilor și Elevilor Oradea
Ansamblul „Dansuri din Bihor” al Universității Oradea
Ansamblul „Jozsef Attila” – Berettyoujffalu – Ungaria

Foto: crisana.ro

Distribuie informația
Alte știri