Festivalul Primăverii – Sakura muzicală la Oradea

Filarmonica orădeană vă invite la cea de-a XII-a ediție a Festivalului Primăverii. Șase concerte simfonice și camerale sunt în oferta actualei ediții, invitați fiind ca de obicei artiști din Japonia și din România.  

Primul concert are loc în această seară de la ora 19, în sala Enescu-Bartok,  iar programul este unul generos și emoțional, care topește orice inimă de gheață. Este o călătorie prin aproape 300 de ani de istorie muzicală. Dublul concert pentru vioară și orchestra în re minor de Johann Sebastian BachMoartea lui Asse din Suita Peer Gynt de Edvard GriegVioloncellos, Vibrez de Giovanni SollimaSarabanda din Suita pentru clavecin în re minor de Georg Friedrich Händel și Habanera din Suita a II la opera Carmen de Georges Bizet.

Dublul concert pentru vioară în re minor de Bach este una din capodoperele dedicate viorii. Lucrarea a fost compusă în 1730, când Johann Sebastian era deja cantorul Bisericii Sf. Toma din Leipzig. La 45 de ani era un muzician recunoscut și respectat, cu o experiență de viață dramatică: își pierduse deja prima soție, iar majoritatea copiilor îi muriseră timpuriu. Toate aceste drame sunt împletite și distilate cu arta sa inegalabilă în acest concert, care oferă și o privire în credința sa nezdruncinată. Nagy Kalman și Rui Ikeburo se înscriu în linia violoniștilor care nu rezistă fascinației acestui concert și îi vor da din nou viață pe scena orădeană. Violoncello, Vibrez de Giovanni Sollima este premiera serii. Lucrarea este nouă, compusă abia în anul 2000. Muzica minimalistă, care devine în sfârșit gustată de public, este transportată de două violoncele, instrumentul cu coarde cel mai apropiat de vocea umană.

Viață le vor da acestor lucrări  violoniștii Nagy Kalman și Rui Ikeburo și violonceliștii Răzvan Suma și Ella Bokor alături de orchestra orădeană dirijată de Cristian Lupeș.

Următorul concert din Festival va avea loc joi, 23 martie de la ora 19, tot în sala Filarmonicii. Va fi un concert al celor trei mari clasici vienezi: Haydn, Mozart și Beethoven. Soliști vor fi soprana Mădălina Stan și violoncelistul Răzvan Suma, iar dirijor Ciprian Marinescu, unul dintre inițiatorii Festivalului Primăverii la Oradea. Programul va fi deschis de Motetul Exultate, Jubilate KV 165 de Wolfgang Amadeus Mozart. Lucrarea a fost compusă în 1773 de Mozart, la doar 17 ani, în timpul ultimului turneu în Italia. Este o provocare pentru orice soprană, muzica mozartiană solicitând nu doar virtuozitate tehnică, ci și transparență și strălucire, iar acest motet în mod special. Concertul nr 2 pentru violoncel și orchestră în RE major de Joseph Haydn este una dintre lucrările de referință în repertoriul oricărui violoncelist care se respectă. Liniile muzicale clasice și spațiul pe care Haydn le lasă solistului sunt o provocare și o capcană în același timp, orice nesiguranță sau greșeală sare imediat în ochi. Este una dintre lucrările de bază în orice concurs de profil. Răzvan Suma a trecut demult de etapa concursurilor, fiind unul dintre cei mai apreciați violonceliști români. S-a maturizat artistic și pe scena orădeană, fiind de fiecare data primit cu brațele deschise de publicul orădean.

Concertul de joi se va încheia cu Simfonia a VII-a în La, op. 92 de Beethoven. Iubită de la prima audiție, ceea ce nu i s-a întâmplat chiar totdeauna lui Beethoven, simfonia este o bijuterie muzicală. Este una dintre acele lucrări în care ascultătorul descoperă durerea și bucuria întregii lumi. Numită de Wagner „Apoteoza dansului”, simfonia îl va solicita pe dirijorul Ciprian Marinescu și orchestra orădeană, care vor avea ocazie să ofere publicului un adevărat carusel de emoții, melodii și ritmuri și culori timbrale strălucitoare.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri