File de istorie: Celebra fabrica Guban a fost infiintata de un bihorean din Gurbediu

Blaziu Guban, de la care a pornit istoria uneia dintre cele mai rezistente mărci românești, s-a născut la 4 noiembrie 1904, în satul Gurbediu din județul Bihor, fiind ulterior adoptat de o familie din Oradea. Cu doar primele clase făcute, a lucrat ca îngrijitor la porci, apoi, în timpul Primului Război Mondial s-a angajat la o fabrică de ghete din Oradea, urmărind cu mare atenție combinarea substanțelor și a materialelor. De aici și până la inventarea primei creme de ghete românești nu a fost decât un pas, relateaza ultima-ora.ro.

Istoria Guban a început cu pași mici în 1935, cu un singur angajat și o cremă de pantofi. Doi ani mai târziu, la 15 septembrie 1937, avându-i ca parteneri pe Kaldory și Kovacs, societatea ”Guban” a fost înregistrată la Registrul Comerțului cu numele de Uzinele Chimice ”Guban” Timișoara, în 1940, primind caracterul de fabrică.

La început numele era legat doar de crema de ghete, însă ulterior s-a trecut la producția de ceară și alte soluții pentru lipit ghete.

Blaziu Guban a murit în 1978, iar fiul său, Tiberiu Guban, absolvent al Facultății de Chimie Industrială din Timișoara, care i-a fost și ucenic, i-a urmat la conducere până în 1992, când s-a pensionat. Citeste mai departe

Distribuie informația
Alte știri