Filmul „Experimentul Piteşti”, în regia Victoriei Baltag, începe un turneu naţional

„Experimentul Piteşti”, filmul despre cinicul proces de reeducare prin tortură, care a fost aplicat deținuților politici în comunism, începe un turneu național. Va fi proiectat în 44 de orașe ale țării. Este o producție independentă realizată de regizoarea Victoria Baltag din donaţii şi prin voluntariat. Și este o lecție de istorie care nu se învață încă la școală!

„Lungmetrajul Experimentul Piteşti este un film document, un film testament, un film manifest si un film semnal de alarmă. Este imperios necesar să ne cunoaştem trecutul, să învăţăm pentru ca atrociteţile istoriei să nu se mai repete niciodată. Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor şi interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen. Lungmetrajul a ajuns la lumină după 11 ani de muncă, cu aportul a 120 de actori încă neplătiţi şi peste 800 de oameni în spatele camerei. Facem apel la toate instituţiile statului, companii şi persoane private care pot să ne ajute cu distribuţia filmului şi remumerarea echipei”, a spus Victoria Baltag, regizoarea filmului.

În distribuţie, cu o ultimă prezenţă cinematografică, poate fi văzut Ion Caramitru, susţinator al acestui proiect.

Pelicula a fost filmată în zeci de locuri autentice, case memoriale, muzee, foste închisori comuniste. Realizarea filmului se întinde pe 12 ani… Este o lecție de istorie care încă nu a ajuns în manuale.

Distribuie informația
Alte știri