Filmul „Imaculat”, propunerea României pentru premiile Oscar. Video

Filmul „Imaculat”, în regia Monicăi Stan şi a lui George Chiper-Lillemark, este propunerea României pentru categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional” din cadrul Premiilor Academiei Americane de Film – Oscars 2023, informează Centrul Naţional al Cinematografiei.

Pelicula îi are în rolurile principale pe Ana Dumitraşcu, Vasile Pavel şi Cezar Grumăzescu, alături de care apar şi Rareş Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaş, Ionuţ Niculae, Florin Hriţcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă şi Cristina Buburuz.

„Imaculat” spune o poveste în care resorturile interioare ale personajelor construiesc o lume atât de autentică, ce aproape stârneşte revoltă. Indignare. O dramă psihologică, bazată pe fapte reale, o poveste de supravieţuire până la un punct. Mai apoi devine o poveste de eliberare.

„Imaculat” a fost premiat în 2021 la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia cu trei mari premii: premiul pentru regizori aflaţi la debut – „Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future”, premiul principal al secţiunii – „Giornate degli Autori Director’s Award” precum şi premiul „Autrici under 40” din partea „Venezia a Napoli. Il cinema esteso” acordat autoarei Monica Stan pentru cel mai bun scenariu. „Imaculat” completează panoul recompenselor, în 2022, cu Trofeul Golden Lynx la FEST – New Directors New Films Festival – Portugalia la categoria film de ficţiune, dar şi cu Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film – FIPRESCI Award la Transilvania International Film Festival – TIFF Cluj-Napoca.

Lista scurtă pentru nominalizări la Oscar 2023 va fi anunţată de Academia Americană de Film pe 21 decembrie. Cea de-a 95-a gală de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film este programată să aibă loc pe 12 martie 2023, la Los Angeles.

Distribuie informația
Alte știri