Final apoteotic de stagiune la filarmonica orădeană

Ultimul concert al stagiunii filarmonicii a fost un răsfăț auditiv și sufletesc cu piese de Ravel și Ceaikovski, interpretate de pianistul Csiki Boldizsar și orchestra filarmonicii orădene sub bagheta dirijorului de origine turcă Alpaslan Ertüngealp.

Concertul pentru pian și orchestră în Sol Major de Maurice Ravel este o bijuterie muzicală, de puțin peste 20 de minute. Față de concertele monumentale pentru pian din secolul al XIX-lea sau al colegului de generație Prokofiev, acesta e de mici dimensiuni, iar Ravel l-a compus cu scopul de a întreține și bine dispune publicul. Prima și ultima parte fac într-adevăr asta, atât prin temele melodice și tempii uneori nebunești, cu influențe de jazz, cât și prin orchestrația spectaculoasă. Ravel rămâne unul dintre marii orchestratori ai istoriei muzicale. Partea a doua a concertului Adagio Assai este o adevărată minune, o oază de liniște între cele două părți furtunoase. Csiki Boldizsar interpretează acest concert de mulți ani. Aseară a fost atât de încântat și de concentrat pe părțile spectaculoase ale concertului, încât părții mediane i-a fost știrbită delicatețea, aerul diafan. Versiunea sa de aseară a fost puternică, în defavoarea sensibilității și senzualității. Publicul a fost cucerit și l-a convins pe îndrăgitul pianist să îi ofere două bisuri. Ambele au fost din Gershwin, care l-a și inspirat pe Ravel să compună acest concert.

Dirijorul Alpaslan Ertüngealp a fost adevăratul cadou al serii. Nu este cel mai elegant dirijor care vine pe scena orădeană, dar forța și carisma cu care a condus orchestra în Concertul lui Ravel, iar apoi în Simfonia a V-a în mi minor, opus 64 de Piotr Ilici Ceaikovski au fost cuceritoare. Deși Simfonia este una dintre cele mai cântate dintre lucrările lui Ceaikovski și una dintre cele mai îndrăgite simfonii în general, dirijorul de origine turcă stabilit în Ungaria a reușit să o revigoreze, să îndepărteze straturile de kitsch care i s-au adăugat în cei peste 130 de ani de interpretare și să scoată în evidență pasaje ignorate de alți dirijori, astfel încât simfonia a căpătat o prospețime și o suplețe neobișnuite. Nu putem decât să sperăm că va reveni la pupitrul orchestrei orădene.

Acesta a fost ultimul concert al stagiunii  filarmonicii 2020-2021.

Din 20 Iunie, corul și orchestra filarmonicii vor începe o stagiune de vară. Primul concert va avea loc în 20 Iunie, de la ora 20, în Amfiteatrul Cetății Oradea și va fi susținut de Corul Filarmonicii. Sub genericul „O happy day!”, corul dirijat de Laszloffy Zsolt va interpreta piese de Hall Johnson, LL Fleming, Jean Pagot, HT Burleigh, Roger C Wilson, Paul Mickelson, Norman Luboff și Ronn Huff.

 Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri