Finalul saptamanii trecute a fost plin de evenimente pentru Cultura in Miscare

La Casa CiM din Parhida am avut parte de un concert de nai cu Madalin Luca si, in acelasi timp, am deschis primul program de rezidente artistice din aceasta parte a tarii cu proiectul Art Village.

Concertul de nai a adus in curtea “gospodariei noastre culturale” aproximativ 40 de persoane care au avut ocazia sa asculte, live, o combinatie foarte originala si armonioasa intre sunetele electronice generate de computer si folclorul interpretat la nai, un concept intitulat Folklortronic. Madalin Luca locuieste si lucreaza in Timisoara si, spre surpriza noastra, ne-a marturisit ca sambata, in ziua concertului, implinea 40 de ani. Pentru cei care nu au reusit sa ajunga, link-ul concertului este disponibil aici: https://www.facebook.com/CulturaInMiscare/videos/377278652991658/

Cel de-al doilea eveniment al weekend-ului poarta denumirea Art Village si este, practic, o tabara de sculptura si land art. In cadrul acestei tabere avem invitati patru artisti romani care vor avea ocazia sa puna, la propriu, piatra de temelie a primului proiect de artisti in rezidenta din aceasta parte a tarii. Timp de zece zile, acestia vor locui si vor lucra la Casa CiM iar proiectul nostru prevede ca, in cinci ani de zile, sa avem aproximativ 50 de lucrari de arta pe care sa le amplasam in localitatea Parhida, realizand astfel o expozitie permanenta, in aer liber cu sculpturi si instalatii artistice. Cei patru artisti invitati sunt: Dan Daniel, Bihor, Lorin Blaj, Arad, Adrian Rosca, Brasov, Damian Iuliu, Timis.

Art Village este co-finantat de DDIP – Consiliul Judetean Bihor si Cultura in Miscare. Proiectul depus pentru evaluare prevedea un numar de opt sculptori invitati dar, din pacate, am primit, ca finantare, o suma cu mult sub necesitati (aproximativ 25% din necesar). Cum nu dam niciodata inapoi in fata provocarilor, ne-am ambitionat sa ne ducem la capat ideile fiind creativi si perseverenti in a cauta solutii. Pentru ca nu avem bani de materiale asa cum ne-am fi dorit, in cadrul taberei vom folosi 3 blocuri de marmura donate de Dan Daniel, unul dintre artisti, dar si lemn si materiale rezultate in urma furtunii de acum cateva saptamani care a facut pagube insemnate in localitate distrugand pur si simplu acoperisuri, hambare si alte constructii mai putin solide. In felul acesta vom ingloba practic in lucrarile artistice produse un mesaj de protest referitor la conditia artistului in Romania dar si unul optimist, pozitiv referitor la capacitatea omului de a depasi tragedii si piedici prin arta si cultura.

Apelam asadar si la sprijinul vostru financiar direct pentru a putea duce la capat, in bune conditii, acest proiect. Daca doriti sa donati orice suma de bani prin transfer bancar, o puteti face aici: Asociaţia Cultură în Mişcare, Oradea, str Republicii nr. 3-5, CIF 28097125. IBAN RO29WBAN00991V069878RO01 Intesa Sanpaolo Romania S.A.
Flavius Bunoiu

Distribuie informația
Alte știri