Firmele de partid și lucrările de mântuială

Haos și batjocură pe șantierele deschise în Oradea, în cadrul operațiunilor de retehnologizare a rețelelor aparțînând Termoficare Oradea. Pe strada Sfântul Apostol Andrei, reabilitarea rețelei a început în toamna anului trecut, dar finalizarea întârzie, spun locatarii unui bloc afectați de lucrările care se execută în zonă.

Inițial s-a anunțat că durata șantierului va fi până în martie-aprilie,dar echipele de muncitori nu au terminat nici acum modernizarea conductelor. Asta,spre nemulțumirea riveranilor, care acuză că rămân în fiecare săptămânăde câteva ori fără apă caldă, de obicei, neanunțați.

”Suntem nemulțumiți de lipsa de profesionalism și respect a angajaților firmei executante, deținută de un membru marcant al PNL Satu Mare”, susțin oamenii care, săptămâna aceasta, s-au trezit cu beciul inundat în mod voluntar de către muncitori.

”Împreună cu vecinii, am ieșit într-o dimineață din apartamente și am constatat cu stupoare că se aude apă curgând puternic în beci și ieșeau aburi. Am coborât în beci, unde am văzut un muncitor care ne-a spus senin că a dat drumul coloanei în beci, că să golească instalația.Somandu-l să oprească imediat robinetul acesta ne-a ingnorat,spunând că lui așa I s-a comunicat că trebuie să procedeze,și că nu îl interesează dacă inundația cauzată ne va cauza prejudicii,și că nu avem decât să sunăm la primărie (Primăria Oradea) dacă nu ne convine ceva, că el e acolo să lucreze și n-are timp de prostiile noastre.”

În schimb, muncitorii se apără susținând că nu au altă variantă de golire a instalațiilor, din cauza modului în care au fost construite blocurile respective, înainte de Revoluție.

Potrivit locatarilor, incidentul recent nu ar fi unul singular.

“Au dat o grămadă de găuri în pereții exteriori  în toiul iernii,cu săptămâni sau chiar luni înainte de a executa lucrări în blocurile respective.Astfel prin acele locuri au intrat rozătoare iar în unele beciuri acum ne confruntăm cu această problema. Pe lângă asta, din cauza acestor operațiuni locuințele aflate la parter au suferit o scădere a confortului termic, pe tot parcursul sezonului rece, spune un locatar.

“Mai mult stau decât lucrează.Vin și ne cer să îi lăsăm în beci,lucrează 3-4 ore, după care pleacă lăsând mizerie și nu știi când se mai întorc,uneori după câteva zile, alteori după câteva săptămâni.Măcar dozele de bere dacă le-ar strânge după ei. E haos, sunt locuri în jurul blocurilor în care de 2-3 ori până acum au spart și au reasfaltat. Mulți dintre ei sunt de anii mei, îi înțeleg că nu au așa mare putere de muncă, dar asta nu e vină noastră” susține și o pensionară exasperată de șantierul care parcă nu se mai termină.

Oamenii spun că se lovesc și de lipsa de transparență a Primăriei Oradea, confruntându-se cu tot felul de hățișuri birocratice în încercarea de a afla detalii concrete legate de aceste șantiere:

“Încerci să dai de un responsabil de șantier, muncitorii refuză să-și contacteze șefii, suni pe la diverse birouri din primărie, Apă-Canal sau Termoficare, ei te trimit de la unii la alții. Reprezentanții asociațiilor de proprietari ,cei care ar trebui să aibă toate răspunsurile, spun că și ei întâmpină aceleași probleme ca și cetățeanul de rând, în majoritatea cazurilor când vor să afle detalii legate de șantiere.”

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri