Fitch reconfirmă Oradea în grupa orașelor cu cea mai ridicată credibilitate. Comunicat

Foto: Maria Ursente

Agenția Internațională Fitch Ratings a reconfirmat calificativele de rating pentru Municipiul Oradea, după cum urmează: pentru împrumuturi pe termen lung în valută: BBB-, pentru împrumuturi pe termen lung în moneda națională: BBB-, pentru împrumuturi pe termen scurt în valută: F3.

(sursa: https://www.fitchratings.com/site/pr/10267506)

Comparativ cu aprilie 2023, Fitch Ratings a revizuit perspectiva (outlook) în „Stabil” (de la „Negativ”), ca urmare a unui profil de risc „mediu spre scăzut” acordat orașului și a unei sustenabilități în ceea ce privește datoria publică.

„Reconfirmarea Municipiului Oradea în grupa ratingurilor cu Grad investițional – cea mai ridicată credibilitate relevă încă o dată riscul scăzut pentru investiții în orașul nostru şi capacitatea administrației publice locale de rambursare a împrumuturilor.

Performanța administrației locale în gestionarea resurselor financiare, a obligațiilor contractuale, în general, și a contractelor de credite bancare, în special, este apreciată de către Fitch Ratings în ciuda dificultăților generate de inflație și a unui plan complex de investiții”,a precizat Florin Birta, primarul municipiului Oradea.

Rating-ul acordat unei autorități publice locale, reprezintă opinia unei agenții specializate asupra capacitații  acelei autorități de a face față la timp tuturor obligațiilor financiare.

Agențiile de rating identifică și cuantifică sistematic riscurile sistemului economic al unei entități care investește, finanțează și se împrumută. În același timp rating-ul oferă informații pertinente și cu valoare de înțelegere internaționala despre o anumită entitate.

Deținerea unui rating municipal aduce notorietate pe plan internațional, facilitează accesarea de finanțări de la instituții financiare internaționale (BERD, BEI), precum și economie de costuri pentru împrumuturile contractate/garantate.

În aceeași măsură, prin informațiile pe care le oferă despre atractivitatea și competitivitatea unei comunități, deținerea unui rating internațional reprezintă o carte de vizită pentru investitorii strategici.

În cadrul unei analize Fitch Rating sunt analizate aspecte precum: context politic; autonomie locală, dependența de bugetul de stat; structura organizatorică; evoluția personalului; relația cu societățile comerciale la care municipiul este acționar/asociat majoritar, dependența acestora față de bugetul local; gradul de îndatorare al municipiului şi capacitatea acestuia de a contracta noi împrumuturi; performanța financiară; politica investițională a municipiului respectiv politica fiscală.

Relația orașului Oradea cu Fitch Ratings a început în 2006, agenția de rating câștigând licitația organizată pentru contractarea acestui serviciu, inițiată în baza HCL 1054/2004.

Distribuie informația
Alte știri