Flavius Bunoiu: Despre cum a ajuns #Bihorul groapa de gunoi a Transilvaniei

Autoritățile locale și județene din Bihor ne asaltează frecvent cu comunicări publice din care aflăm, pas cu pas, cum se curăță de gunoaie Bihorul. Ceea ce, în sine, este o mică ipocrizie dat fiind faptul că aceiași oameni au transformat, de ani de zile, Bihorul în groapa de gunoi a Transilvaniei. Și voi explica această afirmație care pare, la prima vedere, extrem de dură.

Singurul deponeu ecologic al Bihorului este administrat de firma Eco Bihor constituită în 2004 de către Keviep Kft (Ungaria) pe baza parteneriatului public privat demarat cu Primăria Oradea în 2003. Deși a fost creat pentru Oradea și județul Bihor, depozitul este folosit (începând cel puțin cu anul 2015, nu am găsit date anterioare) la comun cu alte municipalități și operatori din Transilvania care depun aici gunoaie în cantitate chiar mai mare decât produce Oradea și județul Bihor. La nivelul anului 2020 și 2021 existau nu mai puțin de 16 autorități locale și operatori care depuneau aici gunoiul adus în camioane din județele Cluj, Caraș Severin, Alba și Maramureș. Link aici.

Aceasta în baza permisiunii Consiliului Local și a Primăriei Oradea care încasa pentru această activitate o redevență ridicolă de 3,5 euro fără TVA/tonă. Ulterior, această redevență a fost ridicată la 10 euro/tonă (cu 1 ian 2021) și apoi la 15 euro/tonă. Pentru aceste sume, deponeul ecologic al Bihorului prelua o cantitate de deșeuri menajere de aproximativ 12 000 tone lunar, cantitatea de deșeuri menajere produsă de Oradea fiind de aproximativ 7 000 de tone/lună. Cantitatea de gunoi menajer adusă din afară județului a variat în timp, doar Clujul livrând singur, în anul 2020 de exemplu, 10 000 de tone de gunoi/lună.

În felul acesta, transportând gunoiul la Oradea, autoritățile locale din aceste județe își rezolva temporar problemele cu gestionarea gunoiului – evitând astfel și amenzile usturătoare – dat find faptul că nu și-au constituit (sau încă nu au finalizat) investițiile în propriile deponeuri ecologice, conform legislației și normelor aplicabile. În ajutorul acestora a sărit Primăria Oradea. Este, desigur, doar o coincidență faptul că majoritatea acestor autorități locale și județene împărtășesc (sau împărtășeau) aceeași doctrina, una liberală. La fel că și în alte situațîi în care Oradea a fost salvatoarea de serviciu a altor administrații liberale aflate în dificultate (Timiș, Gorj).

Nu cred să existe aici vreo problemă de legalitate, poate doar una de oportunitate, de corespondență între aceste acte administrative care au dus la umplerea depozitului bihorean cu gunoaiele altora și interesul public al oradenilor și bihorenilor. Pentru rațiuni financiare (și acelea discutabile după părerea mea), Oradea și județul Bihor vor ajunge, mai curând decât ar fi fost normal (adică dacă nu preluam și gunoiul altora), să discute și să demareze construcția unui nou deponeu ecologic, cu costurile și bătaia de cap aferentă. 

Pe lângă asta, dacă se va continua în același stil și ritm, copiii și nepoții noștri vor primi moștenire aproximativ 6 000 000 de tone de gunoi întinse pe 23 de hectare de teren în straturi de 20 de metri înălțime. Munți de gunoi (mai mult gunoiul altora) pe care va trebui să îi îngrijim minim 30 de ani conform legislației în vigoare. Și nu e ca și cum acest gunoi se va evapora în 30 de ani, tot aici va fi, doar că ii va lua 30 de ani să se stabilizeze.

Zilele acestea, Curtea de Conturi efectuează un control pentru a stabili dacă Primăria Oradea și Eco Bihor nu cumva au greșit acceptând depunerea aici a gunoiului altora. 

Date despre Deponeul ecologic al Bihorului: acesta ocupă o suprafață de 36 hectare: zona tehnică având 13,2 hectare iar zona de depozitare propriu-zisă 22,8 hectare. Deșeurile sunt depuse în 6 celule întinse fiecare pe câte 3,8 hectare, acestea având capacitatea proiectată de a prelua aproximativ 750 000 tone de gunoi/celulă, capacitatea totală a deponeului fiind de 4 500 000 tone de gunoi.

Dintre aceste celule pentru gunoi, 3 sunt deja umplute, celula nr. 4 a început să fie exploatată în 2020 iar celulele nr. 5 și nr. 6 sunt încă goale.

Celula 1:

Capacitate proiectată – 756 436,8 tone

Cantitate depozitată – 883 404,38 tone

Celula 2:

Capacitate proiectată – 756 436,8 tone

Cantitate depozitată – 874 642 tone

Celula 3:

Capacitate proiectată –   756 436,8 tone

Cantitate depozitată – 1 196 806,49 tone

Total capacitate proiectată pentru 3 celule:  2 269 310,4 tone

Total depozitat în cele 3 celule: 2 954 852,87 tone (depășire capacitate cu 30%)

Flavius Bunoiu

Distribuie informația
Alte știri