Flavius Bunoiu: Legea transparentei 544/2001 e mai interpretata si mai rastalmacita decat Biblia

Incercarea de a deslusi itele afacerilor prin care se cheltuie banii publici poate fi asemanata cu recompunerea unui puzzle enorm din care nu stii nici macar ce piese iti lipsesc. Toate institutiile care traiesc din bani publici sunt extrem de „guralive” atunci cand vine vorba de a promova in media „stirile corecte” prin care isi lauda propriile realizari. Cand insa vine vorba de a prezenta documentele pe baza carora s-au cheltuit banii, vorbaria e inlocuita subit de tacere si intra in joc juristii si avocatii institutiilor. Pentru ca, nu-i asa, de asta sunt platiti din banii nostri, ca sa apere institutiile de cetatenii intruzivi care vor sa afle cum le sunt cheltuite taxele si impozitele.

Avem o lege a transparentei (544/2001) care e mai interpretata si mai rastalmacita decat Biblia. Astfel, o simpla informatie care ar putea fi comunicata la telefon sau trimisa pe e-mail devine o taina adanca ce nu poate fi impartasita decat dupa indelungi pregatiri care dureaza ani de zile (daca recurgi la un proces in instanta) sau niciodata daca esti considerat nedemn de a primi dezlegarea necesara pentru a putea deprinde misterele administratiei publice.

Ca si cand asta nu ar fi de ajuns, cetateanul curios va fi supus persiflarilor, umilintelor, presiunilor, tergiversarilor si intimidarilor din partea sistemului care devine un veritabil arici in fata incercarii de a-i cere socoteala. Incepand cu secretara careia ii piere brusc amabilitatea cand afla pentru ce suni si terminand cu „sefu’ al’ mare” care e de negasit, ocupat, plecat in delegatie, nu stie despre ce e vorba sau „te va suna” el candva, cand se lamureste.

Legea nu prevede nicio pedeapsa pentru cei care ii ignora prevederile si consider ca ar trebui imbunatatita.

Ati cerut vreodata informatii publice in baza legii 544, cum s-a derulat experienta? Credeti ca legea trebuie schimbata?

Distribuie informația
Alte știri