Florica Cherecheș: Școala care ne surprinde din nou

„Începutul anului școlar 2018-2019 ne-a luat din nou prin suprindere și ca de fiecare dată, educația trece printr-o perioadă de criză, aceeași de fiecare dată, legată de manuale, personal și infrastructura școlară.

PNL a avertizat încă de acum un an că Manualul Unic va fi o carte școlară de proastă calitate. Atunci când un manual este făcut fără licitație, fără concurență, fără specialiști și fără un control temeinic, rezultatele vor reflecta singurul scop al Guvernului PSDragnea – furtul din banii publici, mai exact, să pună mâna pe o piață de 15 milioane de euro.

MEN își permite să facă experimente pe copiii noștri și exemplul cel mai relevant este generația elevilor de clasa a VI-a. Aceștia au început clasa 0, fără a exista o programă școlară, nici nu existau suficiente încăperi în școli, așa că au făcut ore și în grădiniță și nu au avut nici suficiente învățătoare. Acestea le-au predat elevilor ce s-au priceput mai bine, în lipsa manualelor. Au început clasa I cu o programă care se baza pe cunoștințele acumulate în cls pregătitoare, dar aici pregătirea a fost variată, în funcție de pregătirea și experiența fiecăruia. A fost prima generație la care s-au introdus evaluările în cls a II-a, a IV-a, dar din păcate, aceste evaluări nu-și ating obiectivul, acela de a îndruma, corecta și sprijini elevii în a-și atinge potențialul. Anul trecut, în cls a V-a la început de an școlar, în loc de manuale, au primit un compendiu, o carte de 296 de pagini cu 14 materii și în premieră, vestitul manual de educație fizică. Acum, au parte de manuale greșite sau lipsă. Cât să mai rabde acești elevi și părinții lor?

Conform statisticilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, şcolile şi grădiniţele din Bihor au în proporție de 74% autorizaţie sanitară de funcţionare. Există 878 de unități școlare în Bihor. Direcţia de Sănătate Publică Bihor refuză autorizarea în principal pentru neîndeplinirea a două condiţii elementare: lipsa unei reţele de apă curentă şi potabilă ori a toaletelor amenajate în interior. La începutul anului, vă spuneam că 76 de școli din Bihor sunt cu WC-ul în curte, acest lucru situând Bihorul pe locul 7 în țară în acest top al rușinii. Aș vrea să știu, și voi solicita săptămâna viitoare acest răspuns, în câte școli s-a rezolvat problema sau măcar s-a început rezolvarea ei”.

Florica Cherecheș, Deputat PNL de Bihor

Distribuie informația
Alte știri