Florica Cherecheş: Strategia de adopţie pleacă de la dreptul fiecărui copil la o familie şi nu de la nevoia unei anumite familii de a adopta

Strategia de adopţie pleacă de la dreptul fiecărui copil la o familie şi nu de la nevoia unei anumite familii de a adopta, subliniaza Florica Cherecheş, preşedintele ANDPDCA.

„Vorbim despre adopţie pentru că noi credem că locul copilului este în familie, şi chiar dacă astăzi noi avem 48.000 de copii în sistemul de protecţie, ne-am dori ca cea mai mare parte dintre aceşti copii să ajungă într-o familie în mod definitiv, şi cum altfel decât prin adopţie, dacă ei nu pot să fie reintegraţi în familia naturală. Cu toate acestea, numărul familiilor adoptatoare este destul de mic. Avem aproximativ 4.200 de copii adoptabili şi aproximativ 3.100 de familii care au atestat de adoptator. Ne dorim ca numărul acestora să crească, ne dorim ca oamenii să înţeleagă că legislaţia s-a schimbat, că suntem alături de ei şi că sprijinim orice familie care vrea să adopte un copil. Fiecare copil are dreptul la o familie, noi de aici pornim, nu de la nevoia unei anumite familii de a adopta. Şi este foarte important să ne gândim cum putem să asigurăm stabilitate unui copil, iar asta se poate face doar dacă îl ajutăm să ajungă într-o familie”, a menţionat Florica Cherecheş.

Preşedintele ANDPDCA a precizat că încurajează familiile adoptatoare să spună copiilor că au fost adoptaţi. Florica Cherecheş le-a transmis părinţilor adoptatori că monitorizarea post-adopţie a copilului este necesară.

„Este foarte important pentru noi să ne asigurăm că fiecare copil care ajunge într-o familie este monitorizat şi că îi merge bine acolo. Şi asta se vede doar mergând acasă, văzând cum interacţionează, văzând cum se simte copilul în acel mediu”, mai spune Florica Cherecheş.

Distribuie informația
Alte știri