Flota de autobuze a OTL s-a mărit cu 15 autobuze Mercedes hibrid

În cursul zilei de sâmbătă, 10 aprilie, au sosit în Oradea şi ultimele 9 autobuze Mercedes Citaro Hybrid noi achiziționate de către municipalitatea orădeană.

Cele 15 autobuze Mercedes Citaro Hybrid au sosit la Oradea mai repede cu șase luni decât fusese prevăzut în contractul semnat la 3 august 20202 între municipalitate și Mercedes-Benz Trucks & Buses Romania SRL. Potrivit contractului, termenul de furnizare a autobuzelor hibrid era de 14 luni, adică până în octombrie 2021, ele fiind livrate în perioada 10 martie – 10 aprilie 2021. Sunt echipate cu un sistem de propulsie hibrid (motor diesel cu aspiraţie liberă întrunind standardul de emisii EURO-6 și motor electric). Autobuzele au o lungime de 12 metri, de asemenea noile vehicule dispun de sisteme de informare, sunt prevăzute cu camere de supraveghere pentru siguranța călătorilor și includ un sistem de monitorizare a numărului de pasageri. Totodată, autobuzele se remarcă prin costul scăzut de operare, eficiență ridicată și consumul redus de combustibil.

Primul autobuz hibrid a ajuns la Oradea pe 10 martie, 5 dintre ele au fost livrate pe 25 martie, iar restul de 9, în 10 aprilie.

„Alte 7 autobuze au mai ajuns în Oradea anul trecut, pe un alt program România-Ungaria, realizat în colaborare cu Zona Metropolitană Oradea – şase autobuze Euro 6 și un autobuz hibrid, astfel că în acest moment vom avea în circulație 22 de autobuze noi, care vor asigura confortul orădenilor care circulă cu transportul în comun. La o oră de vârf, într-o zi în Oradea avem aproximativ 70 de autobuze care sunt pe traseu, adică o treime din flota de autobuze pe care o avem au fost înnoite cu aceste autobuze noi. Avem în achiziție proiecte, tot pe fonduri europene, cu cele 20 de tramvaie Astra Impero; 12 dintre ele au ajuns până în acest moment în Oradea, urmând ca până în luna septembrie să ajungă și diferența de 8 tramvaie, astfel că până la finalul acestui an să avem 20 de tramvaie noi în Oradea”, a declarat primarul.

Valoarea contractului de achiziție a autobuzelor (fără TVA) este de 22.564.425 lei, termenul de livrare fiind de 14 luni. Sursa de finanțare este Programul Operațional Regional 2014-2020, finanțarea nerambursabilă este de 98%, iar contribuția proprie a municipalității este de 2%.

„Prin toate aceste proiecte ne dorim în primul rând să înnoim flota de tramvaie și autobuze a municipiului Oradea, să îmbunătățim condițiile pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun și cu siguranță să creăm condiții mai bune angajaților OTL care lucrează pe aceste mijloace. În următoarea perioadă de finanțare, cu siguranță municipiul Oradea va accesa și alți bani europeni pentru a moderniza în continuare această flotă, pentru că ne dorim să devenim unul dintre orașele cu un transport local printre cele mai bune din țară și, în funcție de ghidurile de finanțare și de condițiile tehnice care vor trebui respectate în perioada de finanțare 2021- 2027, cu siguranță vom avea și alte achiziții de acest fel. Pot să vă spun că, în principiu, în perioada următoare de finanțare ne vom axa pe autobuze electrice și pe autobuze care vor funcționa cu hidrogen. Chiar până la finalul lunii mai, vom avea în Oradea în probă un autobuz electric, pentru a vedea eficiența lor și cât de bine funcționează un astfel de autobuz”, a menționat Florin Birta.

Cele 9 autobuze sosite acum vor circula pe străzile orașului aproximativ de la finalul lunii, după finalizarea procedurii de înmatriculare și montării aparatelor POS.

Distribuie informația
Alte știri