Fonduri europene de 11 milioane euro, pentru reabilitarea coridorului Nufărul-Cantemir. Comunicat

În ședința Consiliului Local de marți, 18 februarie, a fost aprobat proiectul ”Creșterea mobilității urbane în zona Nufărul-Cantemir”, precum și cheltuielile legate de acest proiect, a cărui finanțare se va face din fonduri UE.

Primarul Ilie Bolojan a făcut precizări privind acest proiect în cadrul unei conferințe de presă: „Așa cum se știe, anul trecut s-au aprobat indicatorii tehnico–economici pentru reabilitarea B-dului Nufărul – Cantemir. Dacă anul trecut încă nu aveam garanția că vom avea această finanțare, acum am primit anunțul oficial că avem asigurată finanțarea pentru acest proiect. Valoarea proiectului este de cca 11 milioane de euro, inclusiv TVA și presupune reabilitarea totală a B-dului Nufărul, de la trotuare, stâlpi, carosabil, linii de tramvai, pistă de biciclete, zonă pietonală, practic tot ce se află în partea dreaptă a liniei de tramvai cum se iese spre Felix. Din această sumă, Primăria va avea o contribuție de 3%”. 

Proiectul „Creșterea mobilității urbane în zona Nufărul-Cantemir” este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Tronsonul propus din str. Nufărului pentru investiție are o lungime de cca 1600 m, iar tronsonul propus din str. D. Cantemir, aflat în continuarea str. Nufărului pe traseul DN 76, este de 1200 m. Valoarea totală a proiectului este de 53.330.161,76 lei inclusiv TVA (cca 11 milioane euro).

Contribuția proprie a municipiului Oradea o reprezintă achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului 542.862,93 lei (inclusiv TVA), cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului de 52.787.298, 83 lei (inclusiv TVA), contribuție care este în cuantum de 1.055.745,96 lei (inclusiv TVA), reprezentând cofinanțarea proiectului.

Va fi deranj în zonă, dar orașul câștigă aproape 11 milioane de euro

În ceea ce privește exproprierile care se vor face în zonă, primarul Ilie Bolojan a explicat în detaliu obiectivele pe care municipalitatea și le-a asumat prin acest proiect și modul în care aceste obiective vor fi îndeplinite: “Sigur, a apărut necesitatea unor exproprieri, pentru a reloca locurile de parcare, pentru a amenaja spațiile din partea dreaptă a liniei de tramvai cum se iese spre Felix. E adevărat că se va genera un deranj în zonă, dar orașul câștigă aproape 11 milioane de euro. Orașul Oradea va accesa aceste fonduri, dar pentru aceasta trebuie să respecte obiectivele asumate prin proiect, care sunt: scăderea emisiilor de dioxid de carbon în zonă cu minim 3%, existând deja o stație care măsoară aceste emisii și care e amplasată pe partea dreapă la ieșirea din oraș, apoi trebuie să creștem numărul de pietoni și de bicicliști în zonă cu cel puțin 5%. Fără amenajarea pe partea dreaptă, în zona liniei de tramvai a unor piste de biciclete și a unor trotuare sigure pentru pietoni, e clar că nu putem atinge aceste obiective. Un alt obiectiv asumat prin proiect este creșterea numărului de pasageri pe  mijloacele OTL cu cel puțin 5%, iar pentru aceasta vom crește calitatea pe mijloacele de transport în comun. Pentru a atinge toate aceste obiective, locurile de parcare existente acum trebuie relocate în partea din spate. Prin urmare, se va trece la exproprierea efectivă în etape, așa cum am anunțat, o parte anul acesta, o parte anul viitor, astfel încât la finalul anului viitor, când acest proiect ar trebui să fie gata, să avem eliberate și spațiile pe partea dreaptă a liniei de tramvai și, desigur, să fie amenajate și spațiile dintre blocuri între B-dul Nufărul și str. Leonardo da Vinci”.

Regenerare urbană în zona D. Cantemir – Th. Aman – Șt. Luchian

Un alt proiect important pentru zona cartierului Nufărul este cel care vizează regenerarea urbană în zona Dimitrie Cantemir – str. Theodor Aman – str. Ștefan Luchian.

Astfel, în cadrul ședinței de Consiliu Local de marți, 18 februarie, s-a aprobat studiul de fezabilitate (SF) pentru acest proiect, indicatorii tehnico-economici rezultați din SF, respectiv coridorul de expropriere aferent lucrării ”Amenajare accese auto și parcări în zona str. Dimitrie Cantemir – Theodor Aman – Ștefan Luchian”.

Primarul Ilie Bolojan a prezentat detalii despre acest proiect de regenerare urbană: ”Pe B-dul Nufărul, pe partea stângă, înainte de a trece peste Peța – în zona clădirii Poștei, în spate fiind clădirea Romtelecom, se află o zonă de blocuri, vizavi de linia de tramvai care este pe partea dreaptă, care are nevoie de acest proiect de regenerare urbană. Odată cu modernizarea B-dului Nufărul, se impune ca și această zonă de blocuri să fie modernizată. Astfel, se vor amenaja aici cca 3500 mp de carosabil, 223 de locuri de parcare, zone verzi în suprafață de 670 mp și trotuare în suprafață de 1.315 mp. Pe lângă acestea, proiectul are în vedere realizarea canalizării pluviale și a iluminatului public în zonă.” Valoarea totală a investiției este de 5.033.744,92 lei inclusiv TVA, iar durata de execuție este de 6 luni.

Alte știri