Fosta jurnalista, Cristina Puscas, lanseaza o brosura despre ”Rezistență și Represiune în Bihor”

Asociația Foștilor Deținuți Politic din România – Filiala Bihor și Asociația ”Cei 40 de Mucenici” vă invită, miercuri, 6 septembrie 2017, ora 11.00, la Hotelul Mureș din Băile Felix, la lansarea broșurii intitulate ”Rezistență și Represiune în Bihor”, autor dr. Cristina Liana Pușcaș.

Tipărirea în limba română, maghiară şi engleză a unui număr de 500 de broşuri „Rezistenţă şi Represiune în Bihor”, vine să contribuie la o mai largă informare a turiștilor, în special străini, cu privire la ororile regimului comunist din România și din Bihor în special.

Valoarea proiectului se ridică la 8.159,9 lei, din care contribuția Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Județean Bihor este de 7.149,9 lei.

Prin acest proiect ne propunem să promovăm Memorialul ”Rezistență și Represiune în Bihor”, un spaţiu expoziţional din cadrul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, situat la subsolul Corpului K al Cetăţii Oradea,    un loc al memoriei dedicat martiriului foştilor deţinuţi politic din Bihor și celor care au fost încarceraţi în cele trei centre de represiune din Oradea: Lagărul de internați nr. 1 din Cetatea Oradea, Securitatea și Penitenciarul.

Broșurile, tipărite la Editura Duran’s, s-au bucurat de o grafică excepțională concepută de către arhitect drd. Maria Tîlvescu (București), iar cercetarea documentară a fost realizată de către dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la Muzeul Cetății și Orașului Oradea.

Vor lua cuvântul alături de autor, Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, președintele Filialei Bihor a AFDPR, Lucian Silaghi, precum și alți invitați.

Evenimentul va fi integrat în cadrul celui de al XXIV-lea Congres Național al AFDPR, care se va desfășura la Băile Felix, în perioada 4-6 septembrie 2017. Vor participa peste 200 de delegați, foști deținuți politic, din 34 de filiale județene. Pe ordinea de zi a Congresului, care va debuta marți, 5 septembrie,           ora 10.00, la Hotelul Mureș, se află propunerea de modificare a Decretului Lege nr. 118/1990, privind includerea printre beneficiarii acestei legi și a copiilor foștilor deținuți politic. De asemenea, se va lua poziție și față de unele interpretări ale Legii 217/2015.

Distribuie informația
Alte știri