Fosta șefă a Parcului Industrial acuză Primăria Oradea că folosește metoda Gabrielei Firea de supraevaluare a bugetului: „Au greșit calculele cu 400 de milioane lei”

Luna ianuarie este luna optimismului la primăria Oradea. An de an, în ianuarie se prevăd venituri record și se promit investiții colosale. Până în decembrie, baloanele de săpun ale promisiunilor dispar ca și cum nici n-ar fi fost. Ce începe cu conferințe de presă zgomotoase în ianuarie, se termină cu revizuiri de buget făcute pe furiș în decembrie, spune Delia Ungur, unul dintre candidații USR pentru Consiliul Local Oradea.

Într-o postare pe Facebook, fosta șefă a Parcului Industrial Oradea a scris că în ianuarie 2019 primăria anunța un buget „record” de 1,5 miliarde de lei. Până la sfârșitul anului s-au adunat însă, în mod previzibil, doar 1,1 miliarde de lei (cam cât în anul anterior). Specialiștii primăriei au greșit calculele cu 400 de milioane de lei, adică cu peste o treime din bugetul real. În mediul privat o asemenea ratare ar fi fost motiv de concedieri în masă printre funcționari, doar primăria Oradea se face ca plouă.

Primăria face și investiții cam cum monta Ghiță Pristanda steaguri: în ianuarie 2019 anunța investiții de 645 de milioane de lei pentru tot anul. În realitate, până la sfarșit de an s-au realizat însă doar o treime dintre ele, adică 226 de milioane de lei. – DELIA UNGUR

Și iată că în ianuarie 2020, primăria Oradea anunță un nou buget record de 1,8 miliarde de lei, adică o halucinantă creștere de 700 de milioane de lei sau 63% de la un an la altul. Și investițiile cresc în 2020 cu un neverosimil 233%, ajungând la 755 milioane lei. Aceeași schemă repetată la infinit, a completat fosta șefă a Parcului Industrial.

Delia Ungur amintește că în anul 2019 Gabriela Firea a supraevaluat bugetul Bucureștiului cu peste 50%. Acum ministrul finanțelor o acuză, pe bună dreptate, de iresponsabilitate. Nici un cuvânt însă, despre alte municipii cu finanțe la fel de fanteziste. Miza supraevaluării veniturilor este pentru toți primarii aceeași. Bugetul mare „pe hârtie” este o schemă care le permite să aloce discreționar banii către destinațiile “preferate”. Veniturile supradimensionate dau impresia că ar fi bani suficienți pentru toți. În timpul anului, „pe neașteptate”, banii nu mai vin și atunci se taie de la proiectele care “nu sunt urgente”. Așa ajungem în 12 luni de la „investiții record” la investiții amânate.

https://www.facebook.com/DeliaUngurOradea/posts/524252245110866
Distribuie informația
Alte știri