Fostii detinuti ai inchisorilor comuniste nu au fost uitati. In memoria lor s-a pregatit un parastas in Oradea

In fiecare an pe 9 martie, când în calendarul ortodox se sărbătoresc cei 40 de mucenici din Sevastia, foștii deținuți politic și familiile lor pregătesc un parastas în amintirea celor care au suferit prigoana regimului comunist.

Mai mult decât atât, întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, Patriarhia României a transmis Centrelor eparhiale îndemnul de a săvârşi, în ziua de 9 martie, slujbe de pomenire pentru cei care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român.

Ca în fiecare an, la inițiativa Asociației Foștilor Deținuți Politici din România – Filiala Bihor şi Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici” a avut loc un parastas, urmat de o depunere de flori la Troița din Parcul Traian, eveniment la care au participat foști deținuți politici, soțiile, copiii, nepoții celor care nu ma sunt în viață, elevi ai Seminarului Greco – Catolic din Oradea, dar și o mână de orădeni. Sărbătoarea de 9 martie a început cu o slujbă de pomenire oficiată de părintele Emilian Susan, preot paroh la Biserica “Sf. Treime” din Parcul Traian.

Cristina Puscas

Alte știri