Fostul Cinema Libertatea va fi transformat într-un „laborator cultural inovativ”

Fostul Cinema Libertatea, situat în Palatul Vulturul Negru, va fi transformat într-un „laborator cultural inovativ”. Va cuprinde mai multe ateliere, dar şi o bibliotecă digitală. Valoarea investiţiei este estimată la 4,6 milioane euro.

„Fostul Cinema Libertatea, aflat în proprietatea municipiului, se află într-o stare de degradare avansată. Am încercat de mai multe ori să găsim finanţare pentru reabilitarea lui, dar nu am reuşit. Până acum nu a fost eligibilă reabilitarea sălilor fostului cinematograf, nici pe linia de finanţare adresată monumentelor istorice, pentru că nu imobilul nu este în întregime în proprietatea oraşului, nici pe linia de finanţare destinată reabilitării termice a clădirilor, pentru că era monument istoric”, a explicat viceprimarul Mircea Mălan înainte de votul consilierilor. El a anunţat că municipalitatea are posibilitatea de a accesa finanţare pentru reabilitarea imobilului prin Fondul European de Dezvoltare Regională, spaţiul urmând să fie transformat într-un laborator cultural inovativ. „În cadrul proiectului, vor fi amenajate mai multe ateliere. Fostul cinematograf urmează să devină un loc în care orădenii să fie implicaţi în ceea ce se întâmplă în Oradea din punct de vedere cultural şi artistic”, a afirmat Mălan, adăugând că, în proiect, este prevăzută şi amenajarea unei biblioteci digitale, unde se va putea vedea ce se poate face în Oradea.


În acest proiect, Primăria Oradea este parteneră cu Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”, Universitatea din Oradea, Filiala Transilvania a Asociaţiei Române pentru Industria de Electronică şi Software (ARIES) şi Fundaţia Comunitară Oradea.


Distribuie informația
Alte știri