Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat la un eveniment electoral

Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe, a murit, transmite vineri Reuters, care citează postul public nipon NHK.

Abe, în vârstă de 67 de ani, susţinea un discurs de campanie în apropierea unei gări de tren din oraşul Nara, în vestul Japoniei, când a fost împuşcat de un atacator. După ore de eforturi ale medicilor, postul public de televiziune a anunțat că politicianul a murit.

Atacatorul este un japonez de 41 de ani, care până în 2005 a făcut parte din forțele de autoapărare ale Japoniei. Se confirmă că arma pe care a folosit-o era una artizanală.

Incidentul a avut loc în timp ce liderului Partidului Liberal Democratic se afla în campanie electorală pentru alegerile din camera superioară a legislativului nipon, programate duminică.

În 2018, Shinzo Abe a fost primul șef al guvernului de la Tokyo care sosea într-o vizită oficială în România. El este descris de presa niponă drept un politician de extremă dreapta, cu viziuni naționaliste.

În al doilea mandat de premier, a încercat să reformeze politica externă a țării. Shinzo Abe, cel mai longeviv premier al Japoniei, s-a retras din funcție în august 2020, din cauza problemelor de sănătate. El conducea Japonia din 2012. Mai avusese un mandat de un an între 2006 și 2007, pe care l-a depus tot din motive de sănătate.

Alte știri