Foto-Video/ Inundațiile din Bihor/ Unde au intervenit pompierii militari

Foto: arhiva

Pe parcursul zilei de marți, pompieri bihoreni au acționat în zonele cu probleme pentru a limita efectele ploilor record care s-au produs marți în sudul județului Bihor. De aseară, de la ora 18:00, până la ora 11:00, s-au acumulat 138 l/mp, record de precipitații în zonă, în intervalul 1900-2021.

De asemenea, în intervalul 17 – 18 mai 2021, la Stâna de Vale, cantitatea de apă înregistrată în 24 de ore (06 – 06 GMT) a fost de 103 l/mp, din care 101,2 l/mp în 12 ore (21.00 – 09.00). Cantitatea de apă înregistrată în 6 ore (03 – 09.00, 18.05.2021) a fost de 65,8 l/mp. În 2015, cantitatea maximă de apă înregistrată în 24 ore în luna mai, la Stâna de Vale, a fost de 79,8 l/mp – 2.05.2015, iar cea mai mare cantitate de apă înregistrată în 24 ore la Stâna de Vale a fost de 137,6 l/mp – 24.12.1995.

Specialiștii ANAR monitorizează 24 de ore din 24 cursurile de apă aflate sub atenționări hidrologice și vor rămâne în teren în toată această perioadă pentru intervenții (zona Cociuba Mică, Blejeni pe r. Crișul Pietros), în coordonare cu Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență.

Unde au intervenit pompierii bihoreni

Casa din Cociuba Mică din care a fost evacuată o familie formată din 2 adulți și 4 copii a fost luată de apele revărsate ale Crișului Pietros:

În Beiuș pompierii militari acționează pentru realizarea de diguri din saci de nisip, pe străzile Biruinței și Pescarilor, pentru protejarea locuințelor.

Echipajele de pompieri militari din cadrul subunităților ISU Bihor acționează pentru evacuarea apei acumulate în 15 gospodării din localitatea Hârșești (curți, grădini, camere tehnice, subsoluri, bucătării de vară). Până la această oră, în localitatea menționată, pompierii au evacuat din gospodăriile afectate de inundații aproximativ 30 de animale și păsări (porci, vaci, iepuri, găini etc). De asemenea, în localitatea Căbești se acționează pt. evacuarea apei din 3 gospodării. 50 de pompieri militari acționează în șapte localități pt. gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase.

Potrivit purtătorului de cuvant al ISU Crisana, maior Camelia Roșca, pompierii militari din cadrul Secției Beiuș acționează pentru evacuarea apei acumulate în curtea și grădina unei gospodării din localitatea Belejeni.

În localitatea Cociuba Mică, pompierii militari din cadrul Stației Ștei, în cooperare cu membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Pietroasa și angajați ai ABA Crișuri au realizat diguri din saci de nisip pentru a proteja locuințele situate în proximitatea Crișului Pietros . Tot în localitatea Cociuba Mică, pompierii militari au salvat două animale (un cățel și o pisică), evacuându-le dintr-o casă aflată în apropierea Crișului Pietros.

Pentru optimizarea intervențiilor în sprijinul cetățenilor, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crișana” au fost alertate subunitățile în ale căror raioane de intervenție se află localitățile expuse fenomenelor hidrologice periculoase și prealertat personalul aflat în timpul liber.

Evoluţia fenomenelor hidrologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al inspectoratului, echipajele de pompieri fiind prezente în teren pentru a asigura siguranța cetățenilor.

Pompierii militari recomandă cetățenilor să respecte regulile și măsurile de protejare a vieții și bunurilor pentru prevenirea și limitarea efectelor fenomenelor meteorologice deosebit de periculoase, să anunțe imediat autoritățile, prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.

Distribuie informația
Alte știri