„Fragilitatea statului de drept și apărarea drepturilor cetățenești”. Declarație politică

În acest sfârșit de săptămână am urmărit cu toții cazul prezentat de toate posturile de televiziune în care un echipaj de la Serviciul de Acțiuni Speciale al Poliției Prahova a descins la o adresă din București, căutând o femeie suspectă de înșelăciune. Agenții i-au imobilizat pe cei găsiţi la adresă, le-au pus armele la tâmplă şi i-ar fi lovit când au cerut explicații. Agenții nu s-ar fi legitimat, n-au arătat niciun document, au îndoit ușa cu berbecul şi nici n-au spus pe cine caută, plecând fără să își ceară scuze pentru eroarea făcută.

Astfel de exemple ne demonstrează fragilitatea statului de drept și puterea discreționară a Poliției române și a Jandarmeriei. Tot mai des observăm în media ”festivalul” de gafe ale agenților mascați, fără a auzi nimic despre consecințele acestor erori săvârșite de instituțiile care ar trebui să existe pentru a ne proteja.

Nu vreau să fiu greșit înțeles. Am o mare apreciere și mult respect pentru toți ofițerii și agenții care ne asigură zi de zi siguranța punându-se ei înşişi în fața pericolului. Am urmărit și cazul din decembrie, în care un agent mascat a fost rănit grav în timpul unei descinderi din Rădăuți, ce urmărea destructurarea unei grupări de trafic de droguri. Și înțeleg nevoia unor proceduri care să ofere în primul rând siguranța necesară agenților în astfel de acțiuni. Nu se poate ca în urma unor greșeli precum cea din acest sfârșit de săptămână, purtătorul de cuvânt al Poliției Prahova să susțină că intervenția a respectat întocmai procedura fără ca Ministerul Afacerilor Interne să demareze o investigație internă și mai ales fără ca cineva să se gândească și să ofere explicații cetățenilor peste care s-a descins eronat.

Principala atribuție a forțelor din cadrul MAI este de a stabili măsuri pentru apărarea drepturilor şi libertăților fundamentale ale omului, precum şi a proprietății publice şi private. Or, în cazul unei erori fix această atribuție este încălcată. Astfel, consider că Ministerul Afacerilor Interne ar trebui să își creeze o procedură de comunicare mult mai deschisă cu cei afectați de astfel de incidente nefericite și să plătească, cât de prompt posibil, toate pagubele produse, iar asemenea gafe să nu mai poată fi întâlnite.

Senator Cornel Popa, PNL Bihor

Distribuie informația
Alte știri