Front comun: voluntarii Caritas Catolica din Oradea au făcut față

De la mijlocul lunii martie, în ajunul decretării stării de urgență s-a format echipa de voluntari pentru ajutorarea persoanelor vârstnice în cadrul Asociației Caritas Catolica. Scopul era ca pe perioada interdicției de ieșire să ajute persoanele trecute de 65 de ani, care în urma decretelor nu-și puteau procura cele necesare traiului zilnic.

Timp de zece săptămâni voluntarii Asociației Caritas au mers la cumpărături, au scos rețete și au procurat medicamente, au plătit facturi și au rezolvat alte probleme pentru vârstnici. Săptămânal, au avut astfel grijă de aproximativ 40 de persoane, sfidând nu doar pericolul de infectare cu coronavirus, dar și birocrația  născută în urma dispozițiilor.

Misiunea lor s-a încheiat săptămâna trecută, dar efectele muncii lor vor fi resimțite încă multă vreme în viața îngrijiților.

„Eu și soțul meu am fost foarte mulțumiți de volunterii Caritasului. Noi suntem și bătrâni, și bolnavi, amândoi. Eu am 80 de ani, soțul meu are 84 și ne deplasăm foarte greu, doar cu cadru. Așa că ne-au ajutat foarte mult prin efectuarea cumpărăturilor” – a declarat Margareta Pelle, una din beneficiarele programului.

„În această perioadă, voluntarii Caritas ne-au dat un sentiment de siguranță. Soția mea are 95 de ani, iar eu am 84…am încercat să nu riscăm nimic. Nu a trebuit să ne temem în perioada interdicțiilor, căci știam că trebuie să dau doar un telefon, și ajutorul sosește: ne-au făcut cumpărăturile, au scos medicamentele, au rezolvat multe altele pentru noi, orice am avut nevoie. Suntem foarte recunoscători pentru ajutorul lor. Toată stima, pentru cei care s-au implicat în acest serviciu de suflet ” – a declarat Ferenc Halasz, unul alt beneficiar.

Echipa de voluntari pentru ajutorarea vârstnicilor a luat naștere în urma inițiativei episcopului László Böcskei și a părintelui Jozsef Rajna, directorul Asociației Caritas Catolica  – dezvoltându-se pe parcurs, în funcție de solicitările primite.

Alte știri