Frontierele interne ale UE se redeschid treptat

Foto: dw.com

Libertatea de mişcare în spaţiul comunitar este, pentru mulţi, simbolul unificării europene. Graniţele închise din cauza pandemiei de coronavirus încep să se redeschidă – condiţionat şi nu încă peste tot.

Germania, Franţa, Austria şi Elveţia intenţionează să-şi redeschidă frontierele la 15 iunie, la fel ca Bulgaria, Grecia şi Serbia. Polonia ar putea să facă şi ea acest pas la aceeaşi dată. Estonia, Letonia şi Lituania au instituit în schimb de la 15 mai o „bulă baltică” în interiorul căreia cetăţenii lor circulă liber.

Estonia a anunţat, de altfel, joi o redeschidere totală a frontierelor sale pentru cetăţenii UE şi cei din Regatul Unit cu începere de la 1 iunie. Spania va aştepta 1 iulie pentru a renunţa la carantina impusă turiştilor străini, în timp ce România nu s-a pronunţat încă pentru niciun fel de redeschidere, notează AFP.

Piloţii, camionagii, personalul medical, rezidenţii permanenţi şi persoanele care au prezentat motive familiale imperioase au continuat în cea mai mare parte să circule fără probleme.

Un regim special a fost de asemenea instituit, cu zboruri charter şi trenuri speciale, pentru lucrătorii sezonieri şi îngrijitorii de persoane din Europa de Est angajaţi în Germania, Austria şi Regatul Unit.

Ucrainenii angajaţi în Polonia, în special în agricultură, încep de asemenea să revină. Grecia, care întrerupsese toate legăturile navale cu Italia, a făcut o excepţie pentru rulote.

Unele state membre autorizează de asemenea tranzitul spre alte ţări, aşa cum face Spania pentru rulotele franceze revenind din Maroc. Italia, una dintre ţările cele mai afectate de pandemie, îşi va redeschide frontierele pentru turiştii din UE începând din 3 iunie.

Alte știri