Funcționarii publici pot să lucreze și peste vârsta de pensionare

Funcţionarii publici au acum posibilitatea de a lucra, la cerere, după împlinirea vârstei de pensionare şi a stagiului minim de cotizare, timp de maximum trei ani, se arată într-un act normativ care a avut un lung parcurs legislative. De vineri, este în vigoare.

Conform prevederilor, atunci când împlinesc vârsta standard de pensionare şi îndeplinesc stagiul minim de cotizare, funcţionarii publici pot să ceară menţinerea în activitate. Mai exact, solicitarea trebuie formulată cu două luni înainte de îndeplinirea cumulativă a condiţiilor de vârstă standard de pensionare şi de stagiu minim de cotizare.

Înainte, Statutul funcţionarilor publici dispunea că raportul de serviciu înceta automat atunci când persoana vizată îndeplinea, în mod cumulativ, condiţiile de vârstă standard de pensionare şi de stagiu minim de cotizare.

Funcţii publice, potrivit legii sunt considerate, de exemplu, cele de prefect, inspector guvernamental, director general din cadrul ministerelor, secretar de judeţ/localitate, consilier juridic, arhitect-şef, inspector de muncă sau manager public.

Foto: joblist.md

Distribuie informația
Alte știri