Furtuna solară ce poate avea efecte dezastruoase, spectacol incredibil al luminilor nordice, admirat şi în Bihor

Foto: Meteo-Tulca Bihor

Spectacolul incredibil al luminilor nordice, cunoscut sub numele de Aurora Boreală, a putut fi admirat şi pe cerul României. În weekend, în mai multe zone din țară, cerul a oferit mai multe momente incredibile.

Locuitorii din Bihor au avut privilegiul să vadă și să se bucure de această minunăție naturală, creând amintiri de neuitat pentru toți cei care au avut norocul să asiste la acest fenomen rar și fascinant.

Fenomenul prin care oamenii au putut observa Aurora Boreală și în România a fost o furtună geomagnetică sau solară care poate avea consecințe dezastruoase pentru rețelele electrice sau chiar pentru comunitățile care s-ar baza exclusiv pe energia electrică. 

Specialiștii consideră că o furtună solară ar distruge întreaga infrastructură electronică a planetei, precum sateliţi, cablurile de internet sau comunicaţiile radio. De asemenea, alimentarea cu energie electrică şi funcţionarea instituţiilor vor fi afectate.

„O furtună solară puternică, deşi foarte rare, ar putea să arunce lumea în haos şi poate menţine regiuni ale planetei deconectate de la energie şi telecomunicaţii luni întregi. Probabilitatea ca un astfel de fenomen să apară este între 1,6% şi 12% pe deceniu. Oamenii de ştiinţă cred că dacă se va întâmpla, infrastructura noastră nu este pregătită pentru o furtună solară de mare intensitate”, spun reprezentanții Asociației Energiei Inteligente. 

Distribuie informația
Alte știri