Gaia a fost instalată în Pasajul Vulturul Negru.FOTO

Gaia este o instalație de artă care circulă între diverse locuri ale globului, fiind creată de artistul britanic Luke Jerram. Măsurând șapte metri în diametru, Gaia redă detalii capturate de sateliții NASA deasupra Pământului la o scară fără precedent (120 dpi). Opera de artă dă publicului ocazia să vadă astfel Planeta noastră într-un cadru tridimensional și la o scară unică.

Instalația crează senzația de imagine de ansamble (overview effect), care a fost descrisă prima dată de autorul Frank White în 1987. Acest lucru se traduce printr-o experiență unică pe care astronauții o manifestă în spațiu, o senzație de înțelegere profundă a diverselor niveluri de interconectare a vieții și un simț redobândit de responsabilitate în privința protejării mediului nostru înconjurător.

În mitologia greacă Gaia este personificarea Pământului. Instalația este acompaniată de o compoziție muzicală care aparține câștigătorului premiului BAFTA Dan Jones.

Instalația este de 1,8 milioane de ori mai mică decât planeta Pământ, astfel că fiecare centrimetru îi corespunde de fapt o distanță de 18 kilometri reali la sol. Dacă publicul stă la o distanță de 211 metri față de instalație, va putea vedea exact Pământul așa cum se vede de pe Lună.

Distribuie informația
Alte știri