Găvrilă Ghilea: Importul de resurse energetice aruncă deficitul comercial în aer

„Datele centralizate şi diseminate recent de Institutul Naţional de Statistică au relevat faptul că, în primele şapte luni ale acestui an, producţia de cărbune net a României a scăzut cu aproape 10% faţă de perioada echivalentă a anului trecut, depăşind cu puţin 2,3 milioane de tone echivalent petrol. Conform aceloraşi date, în acelaşi interval de raportare, România a importat peste 300.000 tone cărbune net echivalent petrol, cu aproape 58% mai mult faţă de cantitatea importată în perioada similară a anului precedent.

De asemenea, în perioada ianuarie-iulie 2018, producţia totală de ţiţei a ţării noastre s-a situat sub 2 milioane de tone, faţă de un necesar de 6,7 milioane tone, în timp ce diferenţa de 4,75 milioane tone a fost asigurată din import, ceea ce reprezintă o creştere de peste 530% faţă de acelaşi interval al anului 2017.

Nici măcar în ceea ce priveşte producţia de gaze naturale utilizabile România nu a reuşit să-şi asigure necesarul de consum din rezerve interne, exploatând din această resursă în primele şapte luni ale lui 2018 doar 4,85 milioane tone echivalent petrol, faţă de un necesar de 5,48 milioane tone, diferenţa de 636 mii tone provenind din import.

În condiţiile în care aproape un sfert din producţia de energie a României este asigurată de termocentrale, reducerea volumelor de cărbune şi ţiţei exploatate din bazinele interne şi escaladarea importurilor acestor resurse sunt de natură să dezechilibreze grav balanţa de plăţi externe a ţării noastre.

În primele şapte luni ale acestui an, România a continuat să înregistreze cel mai mare deficit comercial din Europa Centrală şi de Est, care a depăşit deja 7,5 miliarde euro, fiind cu 11,25% mai mare comparativ cu perioada similară a anului trecut. Iar preconizata închidere, în următorii 5 ani, a ultimelor exploataţii miniere din Valea Jiului va arunca în aer aceste cifre”…

deputat Găvrilă Ghilea

Distribuie informația
Alte știri