George Bologan, ambasadorul României în Republica Italiană, la Oradea: „Întreaga noastră cultură este rezultatul întâlnirii cu celălalt”

Foto: arhiva

Excelența Sa George Bologan, ambasadorul României în Republica Italiană a reușit să captiveze și să țină trează, mai bine de o oră, atenția unui public numeros, care a umplut Catedrala Sfântul Nicolae pentru a participa la conferința „Unde este Abel, fratele tău? Sindromul Cain. Reflecții despre om și lume”,  Evenimentul a fost organizat de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, sub patronajul Primăriei Municipiului Oradea.

Întregul eveniment a fost moderat de episcopul greco-catolic de Oradea, P.S Virgil Bercea, la invitația specială a căruia Excelența Sa George Bologan, ambasadorul României în Republica Italiană, a conferențiat ieri seară la Oradea.

„Îmi doresc ca, după această conferință, să ne întrebăm nu doar: Unde este fratele meu?, ci mai ales: Cine este fratele meu? Și atunci niciunul dintre noi nu vom mai avea tendința de merge pe drumul lui Cain și nu vom mai suferi de sindromul lui Cain. Doar așa vom reuși să dăm chip credinței noastre”, a precizat preasfințitul Virgil Bercea.

George Bologan a punctat pe parcursul întregului său discurs personalitatea smerită a  lui Abel, în antiteză cu personalitatea măcinată de invidie a fratelui său Cain, care consideră că totul i se cuvine. Acesta ancorează în permanență tema biblică la felul în care arată azi societatea și omul modern. El precizează apoi că ceea ce îl aseamănă pe om cu Dumnezeu, ceea ce îl leagă pe om de Creator  este chiar  libertatea, mai exact libertatea de a alege între bine și rău, liberul arbitru.

Venind cu argumente și multe exemple din cotidian, ambasadorul a arătat cum neasumarea  responsabilității de către Cain pentru uciderea fratelui său Abel  este de fapt neasumarea responsabilității omului modern pentru aproapele său.

„După uciderea lui Abel, Dumnezeu îl întreabă pe Cain: Unde, este fratele tău Abel? La care acesta răspunde: Nu știu. Sunt eu păzitorul fratelui meu? Iată o întrebare pe care trebuie să ne-o adresăm în permanență: Sunt eu responsabil de fratele meu? Dacă sunt un instalator și lucrarea mea pentru clientul meu nu e una de calitate, sunt eu responsabil? Dacă fac drumuri, iar asfaltul pe care îl pun nu e unul de calitate, sunt eu responsabil? Dacă sunt medic și fac un lucru de mântuială, sunt eu responsabil? Dacă în plină noapte, Poliția bate la ușa vecinului meu, mă interesează? Dacă nu mă interesează toate acestea, libertatea primită de la Creator se autodizolvă, iar indiferența se poate transforma în totalitarism, pentru că exist doar eu, fratele meu mă încurcă, el nu face parte din calculele mele”.

Sursa: oradea.ro

Alte știri