Germanii decid azi cine îi va conduce și reprezenta în următorii cinci ani

Peste 60 de milioane de alegătoare și alegători sunt așteptați azi la urne în Germania, pentru a decide cine îi va reprezenta în parlament în următorii cinci ani.

Conform sondajelor de opinie de joi, când s-a încheiat campania electorală, SPD (partidul minoritar din actuala coaliție de gurvernare) și candidatul său la funcția de cancelar Olaf Scholz (vicepremier și ministru de finanțe în actualul guvern) au un mic avantaj față de CDU-CSU. CDU-CSU și Armin Laschet (președintele CDU și al landului Renania de Nord – Westfalia) se afla joi cu 3% în urma SPD. Cel de al treilea partid în preferințele germanilor este cel ecologist, care se afla însă 10 în urma SPD. Candidata verzilor Annalena Baerbock a scăzut în ultimele luni dramatic în preferințele alegătoarelor și alegătorilor, după ce a fost implicate într-un scandal de plagiat. Față de acum cinci ani, AfD (partid de dreapta, încadrat de Curtea Constituțională în rândul celor extremist) înregistrează o scădere puternică în rândul preferinței alegătoarelor și alegătorilor, situându-se în jur de 10%. Pentru că niciunul dintre partied nu va întruni majoritatea parlamentară se preconizează că viitorul parlament va fi alcătuit dintr-o coaliție formată din trei partide. FDP (liberalii) ar putea avea votul de aur. Dar la fel de bine acest vot de aur poate aparține Partidului de Stânga, în cazul în care se ajunge la o coaliție formată din SPD, Verzi și Stânga.

La nivel national nu s-au înregistrat probleme serioase în secțiile de votare. Probleme de altă natură există însă în Berlin, unde alegătoarele și alegătorii trebuie să stea și câte o oră la coadă pentru a-și exprima opțiunea. Dar în Berlin au loc azi, pe lângă alegerea viitorilor parlamentari și alegerea Consiliul Local al capitalei, precum și un referendum cu privire de desproprietărirea unor firme care închiriază locuințe sociale. Fostul primar al Berlinului Michael Müller (SPD) nu mai candidează pentru un nou mandat. Se estimează că actualul Ministru al Familiei Franziska Giffey va aduna cele mai multe voturi și va constitui noua coaliție locală. Alegeri pentru parlamentul local au loc și în Mecklenburg- Vorpommern. Aici se stimează că actualul ministru Manuela Schleswig (SPD) va constitui viitorul parlament regional.  În regiunile afectate de inundații și viituri la sfârșitul lunii Iulie, procesul electoral se desfășoară în corturi.

Peste 60.000 de secții de votare sunt deschise până la ora 18 (ora 19,ora României). Prezența la vot este însă mai redusă decât acum cinci ani. Până la ora 14, prezența la urne era de 36,5%. Dar din cauza pandemiei, circa 40% dintre alegătoare și alegători și-au exprimat preferințele prin corespondență.

Sistemul de alegeri german este mai complicat. Cancelarul nu este ales prin vot direct, ci de către parlament și un număr de reprezentanți la nivel national. Fiecare alegătoare și alegător alege candidatul preferat pentru parlament și partidul preferat căruia îi acordă încrederea. Din această cauză numărul parlamentarilor a crescut la peste 700 acum cinci ani. Anul acesta se estimează că va fi și mai mare.

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri