Gest rar in politica bihoreana : Toti parlamentarii judetului protesteaza impotriva Ordinului ANAF ce trimite 1000 de firme din judet sa plateasca taxele la Cluj

Cei 17 senatori si deputati din Bihor au depus astazi la sediul central ANAF o adresa prin care solicita abrogarea Ordinului ANAF nr.3.649/2015.   In baza acestuia, 1.082 de contribuabili sunt obligaţi sa isi gestioneze obligaţiile fiscale la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca.

Parlamentarii asteapta un raspuns pana in data de 22 februarie.

Iata continutul adresei de protest:

Stimate domnule președinte!

Subsemnații, parlamentari aleși ai județului Bihor, prin prezenta vă aducem la cunoștință nemulțumirea și mâhnirea noastră profundă determinată de aprobarea de către Dumneavoastră a Ordinului Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr.3.649/15 decembrie 2015 prin care, începând cu data de 1 februarie 2016, a fost schimbată competența teritorială a activității de administrare a contribuabililor mijlocii din marea majoritate a județelor României.

În cazul județului Bihor, aplicarea acestui ordin înseamnă că 1.082 de contribuabili, din care, 390 de contribuabili mijlocii, 2 contribuabili nerezidenți și 690 de contribuabili mijlocii cu sedii secundare, a căror obligații fiscale erau administrate până în prezent la Oradea de către administrația județeană de finanțe publice, vor trebui să-și declare și să își gestioneze activitatea fiscală la nivel de regiune, adică la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca.

Fie că este vorba de activitatea generală legată de obligațiile fiscale ale acestor firme, fie de solicitarea și întocmirea de acte fiscale specifice, de la bilanțuri contabile la eliberări de certificate fiscale, reeșalonări și compensări de plăți ori deduceri de TVA, o serie de proceduri administrative și fiscale ce puteau fi efectuate în municipiul Oradea, vor obliga administrația acestor contribuabili de a efectua deplasări de mai mult de 100 de km, chiar și 200 km în unele cazuri, pentru a-și îndeplini obligațiile impuse prin Ordinul ANAF nr.3.649/2015.

Despre ce fel de apropiere de cetățean, de contribuabil, persoană fizică sau în speță, de persoană juridică, poate fi vorba, când un serviciu public accesibil, până în data de 1 februarie 2016, la administrația județeană în care își au domiciliul fiscal aceste societăți comerciale, se schimbă și obligă contribuabilul să acceseze serviciul public la sute de km depărtare, într-un alt județ. Unde este respectul față de contribuabil, principiu care stă la baza activității ANAF, așa cum este prevăzut în Hotărârea Guvernului nr.520/2013, privind organizarea și funcționarea ANAF?

Din păcate domnule președinte, nu vă puteți motiva emiterea acestui ordin prin existența vreunei obligații legale, deoarece Codul de procedură fiscală, aflat în vigoare, la art.30 alin. (1) prevede ca regulă generală a administrării creanțelor fiscale, competența organului fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al contribuabilului. La alin. (3) și (5) ale aceluiași articol se prevede că președintele ANAF ”poate” stabili, prin ordin, o altă competență de administrare în sarcina altor organe fiscale, fiind evident că aceasta este o posibilitate și în nici un caz o obligație. Și totuși, ați ales să creați birocrație excesivă, să determinați noi cheltuieli și pierdere de timp acestor contribuabili importanți la bugetul de stat, prin aprobarea unei noi măsuri de centralizare, de această dată la nivelurile regionale ale României.

Vă adresăm această scrisoare de protest, pentru a vă solicita reanalizarea urgentă a situației create și revenirea la modalitatea de organizare a activității de administrare a contribuabililor mijlocii, așa cum era în vigoare anterior datei de 1 februarie 2016, și care se desfășura conform Ordinului ANAF nr.3.582/2013 la nivelul administrațiilor județene ale finanțelor publice.

Având în vedere cele expuse mai sus, precum și faptul că în cazul proiectului Ordinului nr.3.649/2015 nu a fost îndeplinită obligația de transparență, acesta nefiind supus dezbaterii publice, așa cum reiese din pagina de internet a ANAF, ceea ce în mod evident încalcă flagrant prevederile Legii nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, subsemnații solicităm abrogarea ordinului menționat și reinstituirea unui sistem de administrare a contribuabililor mijlocii de către administrațiile județene ale finanțelor publice, respectiv a municipiului București, existent până la data de 1 februarie 2016.

Vă rugăm să aveți amabilitatea ca răspunsul Dumneavoastră să ne fie transmis până în data de 22 februarie 2016, la grupurile parlamentare ale PSD, PNL, UNPR și UDMR din cadrul Camerei Deputaților (București, str. Izvor nr.2-4, sector 5, București).

Cu stimă,

 

Biró Rozália, senator UDMR                                                ……………………….

Bodea Cristian, senator PNL                                                 ……………………….

Bodog Florian, senator PSD                                                  ……………………….

Boeriu Valeriu, senator PNL                                                 ……………………….

Ghilea Gavrilă, senator PNL                                                 ……………………….

Bogdan Gheorghe-Dănuț, deputat PSD                               ……………………….

Cherecheș Florica, deputat PNL                                            ……………………….

Costin Gheorghe, deputat PNL                                             ……………………….

Cseke Attila, deputat UDMR                                                 ……………………….

Cupșa Ioan, deputat PNL                                                      ……………………….

Drăghici Sonia, deputat PSD                                                 ……………………….

Hulea Ioan, deputat UNPR                                                   ……………………….

Laza-Matiuța Liviu, deputat PNL                                        ……………………….

Merka Adrian, deputat UDSCR                                           ……………………….

Roman Ioan, deputat PSD                                                    ……………………….

Szabó Ödön, deputat UDMR                                                          ……………………….

Varga Lucia, deputat PNL                                                    ……………………….

 

  

Oradea, 8 februarie 2016

Distribuie informația
Alte știri