Ghețarul de la Scărișoara s-a redeschis pentru public

foto/ ziarulunirea.ro

Gheţarul de la Scărişoara, județul Alba, unde se află cel mai vechi bloc de gheaţă subterană din lume, închis pentru public de peste un an, a fost repus de joi, 2 iulie, în circuitul turistic, informează Știrile TVR.

Vizitat anual în medie de pe 10.000 de turişti, gheţarul a fost închis publicului în ultimul an, din cauza faptului că scările de acces nu mai prezentau siguranţă. Pentru a fi redat circuitului turistic, autorităţile locale au demarat un proiect de înlocuire a scărilor.

Peştera, în care temperatura este de minus două grade Celsius, a fost redeschisă din 1 iulie și poate fi vizitată zilnic între orele 10.00 şi 18.00. Preţul unui bilet este de 10 lei pentru elevi şi studenţi şi de 13 lei pentru adulţi.

Primele menţionări despre Gheţarul Scărişoara ca obiectiv turistic au fost făcute în 1847 şi 1857, unde se menţionează echiparea cu scări de lemn a avenului de intrare în gheţar. Acest lucru dovedeşte că gheţarul era cunoscut şi explorat de moţi, care utilizau gheaţa şi apa din această zonă secetoasă cu mult timp înaintea primilor vizitatori.

Peştera are o lungime de peste 700 de metri şi o diferenţă de nivel de 105 metri. Traseul turistic este format dintr-un aven (puţ vertical) adânc de peste 50 de metri şi un diametru de 50 de metri, echipat cu scări metalice.

Gheţarul de la Scărişoara adăposteşte un depozit de gheaţă fosil format în urmă cu peste trei milenii şi jumătate. Blocul de gheaţă are grosimi între 11 şi 36 de metri, potrivit unor sondaje efectuate cu ajutorul unui radar pentru a se vedea care este structura gheţii în profunzime.

Distribuie informația
Alte știri