Ghidul pentru obţinerea permisului de conducere în Bihor. Cei 5 pași pe care trebuie să îi urmeze viitorii conducători auto

Prefectura Bihor a lansat un Ghid în 5 paşi pentru obţinerea permisului de conducere auto, documentul fiind realizat de grupul de lucru constituit pentru îmbunătăţirea serviciilor publice din judeţ.

În luna mai 2020, grupul de lucru constituit pentru îmbunătăţirea serviciilor publice din judeţul Bihor a analizat procedurile şi cadrul legislativ existent în vederea obţinerii permisului de conducere auto. În acest sens, pe parcursul a trei săptămâni, au avut loc întâlniri cu factorii implicaţi în procesul de obţinere a permisului de conducere auto (instruire, autorizare, examinare, control şi emitere): reprezentanţi ai Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor – Serviciul Circulaţie Rutieră, ai şcolilor de şoferi, ai Agenţiei Teritoriale a Autorităţii Rutiere Române Bihor, ai Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Controlul Rutier, examinatori ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

În urma acestei analize a luat naştere ghidul în 5 paşi adresat candidaţilor care doresc să obţină permisul de conducător auto. Documentul comunică, într-un mod accesibil, informaţia extrasă din legislaţie şi metodologiile existente în domeniu, constituind astfel, o bună sursă de informare, fiind uşor de parcurs.

Ghidul poate fi descarcat de aici.

De asemenea, încă din faza de instruire, este bine ca viitorii conducători auto să înţeleagă faptul că libertatea conferită de deţinerea permisului de conducere auto trebuie echilibrată de responsabilitatea siguranţei personale şi a celorlalţi participanţi la trafic.

În anul 2019, în judeţul Bihor, au avut loc 569 de accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, în urma cărora au fost accidentate 740 de persoane.

Dintre acestea, din păcate, 50 au decedat. Aşadar, abordarea cu seriozitate a pregătirii teoretice şi practice şi ulterior, după obţinerea permisului, adoptarea unui condus preventiv pe şosea vor diminua numărul de victime în trafic.

La rândul ei, Instituţia Prefectului judeţul Bihor se implică în creşterea siguranţei rutiere prin investiţii în infrastructura judeţului. Astfel, pentru anul 2020 s-a alocat o sumă record pentru întreţinerea şi reabilitarea drumurilor naţionale din Bihor, în valoare de peste 44 milioane lei, de două ori mai mare decât întreg bugetul de întreţinere din ultimii trei ani. O bună parte din lucrări vizează siguranţa rutieră, în special pe DN1, unde traficul este aproape de nivelul unei autostrăzi. Reabilitarea DN76 Oradea-Deva, proiectul aşteptat de bihoreni de peste 20 de ani va contribui la creşterea siguranţei rutiere şi conectarea mai rapidă la Coridorul de Transport Pan-European IV.

Îmbunătăţirea serviciului public de examinare în vederea obţinerii permisului auto este un demers care va continua în viitorul apropiat cu noi măsuri, printre care şi formularea de propuneri legislative care să contribuie nu doar la îmbunătăţirea funcţionării instituţionale şi a satisfacţiei cetăţeanului, ci şi la creşterea siguranţei rutiere din judeţul Bihor.

Alte știri